Voor een sterke samenleving vindt CDA Oldambt het belangrijk dat er ruimschoots voldoende woonaanbod is. Een fijne plek om te leven stimuleert de inzet voor de gemeenschap. Het woonbeleid is gericht op kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en maatwerk. Met woningcorporaties maakt de gemeente gerichte prestatieafspraken over de hoeveelheid en de kwaliteit van het woningaanbod. We willen woningbouwcorporaties meer ruimte geven om met bouw en de verduurzaming aan de slag te gaan.

Met aannemers, makelaars, projectontwikkelaars, etc. wordt regelmatig contact onderhouden om tijdig in te kunnen spelen op de ontwikkelingen op de woonmarkt. Het is daarom ook nodig dat de hoeveelheid regels voor woningbouwinitiatieven wordt beperkt. Het gebruik van circulaire bouwmaterialen wordt waar mogelijk gestimuleerd.

CDA Oldambt wil in alle wijken, dorpen en kernen de mogelijkheid geven tot nieuwbouw.

CDA Oldambt omarmt nieuwe woonconcepten, bij het ontwikkelen hiervan is vrijheid en medewerking noodzaak. Dit draagt optimaal bij aan de diversiteit en het aantal woningen.

Voor de lange termijn kiezen wij voor meer flexibel bouwen. Dit houdt in dat steeds meer woningen en andere gebouwen aanpasbaar zijn in geval hun bestemming verandert. We maken flexibele woonvormen voor starters en andere doelgroepen mogelijk door een daadkrachtige aanpak. Veranderingen in de woonomgeving gaan de buurtbewoners aan. Wij vinden het daarom vanzelfsprekend dat bewoners worden betrokken bij bouwinitiatieven in hun woonbuurt.

CDA Oldambt wil dat het (makkelijker) mogelijk moet zijn om leegstaande (agrarische) bedrijfsgebouwen een woonbestemming te geven.

CDA Oldambt waardeert initiatief, het is daarom belangrijk dat bouwaanvragen makkelijk en snel afgehandeld worden; meer inzet op maatwerk en meer ruimte voor innovaties.

Woonaanbod: ruim baan voor starters, doorstromers en senioren

Er zijn op dit moment te weinig geschikte woningen. Wij willen extra aandacht voor de lastige positie van starters, senioren, mensen met een kleine portemonnee en eenpersoonshuishoudens bij het vinden van een geschikte huur- of koopwoning.

Om de wachtlijsten voor een woning weg te werken is voor de korte termijn meer (sociale) woningbouw nodig. Wij zetten extra in op de bouw van levensloopbestendige woningen voor senioren. Dit is niet alleen goed voor de woonbehoefte van toekomstige senioren; ook stimuleert de bouw van levensloopbestendige woningen de doorstroom op de woningmarkt.

CDA Oldambt wil snel inzetten op de bouw van tijdelijke woningen om perspectief te bieden aan mensen met een acute woonvraag, zoals starters, gebroken gezinnen of mensen van ver die in Oldambt komen werken.

CDA Oldambt zet zich maximaal in voor woonvormen met de combinatie van wonen en zorg. Er altijd kunnen zijn voor een gehandicapt kind of familie in de directe woonomgeving vinden wij vanzelfsprekend. De gemeente stelt zich meewerkend op en levert maatwerk..

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.