Het afgelopen jaar heeft de fractie van het CDA de toekomst van onze zelfstandige gemeente met zorg, spanning, uitdaging en hoop tegemoet gezien. Wordt het zelfstandig zijn een sprong in het diepe of wordt het een gemeente met een koersvaste richting met een goed beleid voor de inwoners van onze gemeente? Dat er een voordelig begrotingssaldo is van € 57.000,-- is natuurlijk zeer gunstig. Gelukkig hebben het college, leden van de raad en de ambtenaren de organisatie op goed spoor gezet, waardoor de dienstverlening gewaarborgd is gebleven. Het CDA dankt een ieder die deze operatie goed heeft laten verlopen, waarbij men attent dient te blijven op verdere doorontwikkeling.

De programma’s.

1. Bestuur en Organisatie Het overleg met het college is transparant en constructief. Goed meetbare en effectieve dienstverlening voor de inwoners is de doelstelling die het CDA onderschrijft.

2. Veiligheid Het is belangrijk dat de te kiezen speerpunten in het Integraal Veiligheidsbeleid zo goed mogelijk worden aangepakt en opgelost waardoor de openbare orde en rust op redelijk niveau blijft. Samenwerking met alle ketenpartners op dit gebied is erg belangrijk . Aandacht blijft om het bureau van politie in Pekela te houden met de daarbij behorende buurtagenten.

3. Verkeer en Vervoer Het onderhoud van de bruggen en beschoeiingen is erg belangrijk. Een inventarisatie is gemaakt en verwoord in een rapport. Uitvoering van het projectplan moet zo snel mogelijk gebeuren, zodat het Pekelder Hoofddiep weer bevaarbaar wordt. Onderhoud van fietspaden is een punt van aandacht, vooral mede op het gebied van toerisme. VRAAG: de fietspaden van de Winschoterweg tussen de Apollolaan en Provinciale weg N 367 zijn slecht te berijden. Wanneer worden deze fietspaden hersteld?

4. Economische Zaken Het CDA onderschrijft de doelstelling voor het vergroten van de werkgelegenheid en bedrijvigheid. Vraag en aanbod dient gestimuleerd te worden.

5. Educatie - Het CDA hoopt dat de huisvestingsproblemen in De Groenling nu voor lange tijd tot tevredenheid van de gebruikers zijn opgelost. - Samenwerking jeugdhulp / schoolmaatschappelijk werk en scholen heeft wat het CDA betreft hoge prioriteit. - Uit de beleidsindicatoren blijkt dat het in Pekela wat schoolverzuim betreft vrij redelijk verloopt. Alleen het aantal voortijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie behoeft extra aandacht.

6. Sport, cultuur & recreatie - Wat gaan we doen. - “We toetsen of elke subsidie bijdraagt aan onze doelstelling…” VRAAG: Legt de gemeente doelstellingen op? Liever zouden we deze zin veranderen in: ‘We toetsen of de instelling / vereniging voldoet aan de subsidie-voorwaarden’. - “We ondersteunen organisaties en initiatieven enz.” Er worden twee instellingen genoemd bij name. VRAAG: Waarom niet alle of geen? -

RECREATIE Het is, vindt het CDA, een blamage dat het Pekelder Hoofddiep niet bevaarbaar is voor de recreatie vaart -

BELEIDSINDICATOREN Het aantal niet sporters in Pekela is erg hoog. Voldoende reden om hier beleid op in te zetten.

7. Sociale voorzieningen en sociaal beleid - Alles wat wordt gedaan om de armoede te bestrijden en het volwaardig mee doen in de samenleving te bevorderen kan rekenen op de volle steun van het CDA. Voor de aanpak van laaggeletterdheid geldt hetzelfde. En we zien hier ook een belangrijke rol weggelegd voor Afeer. - ‘Over de Brug’ biedt goede mogelijkheden op velerlei terrein. - Het dorpshuis De Kiepe verdient veel aandacht en ondersteuning van de gemeente. Hopelijk kan dat gebouw weer een belangrijke rol gaan vervullen in de tijd na Corona. - Statushouders dienen liefdevol en praktisch te worden opgevangen en moeten worden geholpen een volwaardige plaats te bereiken in de samenleving - Dat er veel geld gaat naar het openbaar bibliotheek werk is voor het CDA acceptabel, maar het begrijpt niet waarom particulier initiatief in Nieuwe Pekela niet kan rekenen op een kleine financiële ondersteuning. Uit de beleidsindicatoren blijkt dat er in Pekela op sociaal gebied nog veel werk te doen is.

8. Gezondheid en milieu - Dat de jeugdhulp meer nabij wordt georganiseerd vindt het CDA een goede ontwikkeling. Laagdrempelig en zo mogelijk één persoon per huishouden voor hulp en ondersteuning. - Inkoop van hulp samen met andere gemeenten ‘Open House’ is ook een goede zaak.

ZORG EN WELZIJN - Dichtbij, passend, toegankelijk en betaalbaar. We onderhouden nauwe banden met De Badde. Het Sociaal Team vervult een belangrijke rol. - Huishoudelijke hulp moet niet uit de hand lopen.

WOONOMGEVING - Verduurzamen van woningen heeft top prioriteit.

GEZONDHEID - Sport voor iedereen stimuleren en faciliteren MILIEU - Houtstook en pelletkachels is dat wel duurzaam??? Opstellen warmte transitie visie is belangrijk.

RIOLERING - In goede conditie houden AFVAL daar waar het hoort. Niet in de natuur. Hoeveelheid kilo’s per inwoner moet omlaag.

9. Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting 10. Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Herziening van het gemeentefonds is uitgesteld tot 2023. Overleg en het advies van de Raad van het Openbaar Bestuur in samenwerking met de VNG dient gecontinueerd te om dit fonds niet meer uit te hollen. VRAAG: Wat zijn de financiële gevolgen van de september circulaire voor de gemeente Pekela? En klopt het dat er in 2022 geen verhoging van de OZB komt?

TOT SLOT Deze begroting is ook meegelezen door onze steunfractie. En daar komt de vraag vandaan om de gebruikte afkortingen te verklaren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.