22 december 2021

Bijpraatsessie landelijk coalitieakkoord met het Noorden

Op 20 december zijn wij door de 3 kamerleden uit het noorden (Anne Kuik, Agnes Mulder en Harry van der Molen) bij gepraat over het regeerakkoord. Gespreksleider was Robert de Wit.

Trots zijn de kamerleden op het binnenhalen van een heel aantal punten uit het verkiezingsprogramma. Het CDA heeft veel binnen kunnen halen, helaas ook wel wat moeten laten vallen. 

Ook dat er oog is voor het Noorden, dat de afhandeling van de schade door gaswinning, dat het nu ook echt afgehandeld gaat worden.  De regiodeal krijgt weer aandacht en dat er ingezet wordt op wonen, afschaffen van de verhuurdersheffing. 

Hoe houden we de kleur van ons CDA?

Juist omdat dit akkoord niet tot op de laatste punt is uitgewerkt, blijft er ruimte om eigen kleur te geven. Daar zullen ze dan ook hard op inzetten. Om juist nu in deze niet al te beste tijden van het CDA hier ons eigen geluid te laten horen. 

Tijdens deze bijpraatsessie konden er vragen gesteld worden. 

Vragen die aandacht kregen waren onder andere de vraag over de zorg, want hoe kun je nu bezuinigen op de zorg? Hier is uitleg over gegeven. Er zal ingezet worden om de steeds maar stijgende kosten te gaan beperken. Inzet op preventie, maar ook 40% van de zorg bestaat uit administratie. Daar zal kritisch naar gekeken moeten worden. Niet bezuinigen dus, maar inzetten om de zorg weer zorg te maken. Zodat het ook weer aantrekkelijk wordt. Hier moeten we rentmeester in zijn. 

Rekening rijden werd een vraag over gesteld, ook dit is natuurlijk lastig in ons leefgebied. Waar het OV minder goed geregeld is dan in de randstad. Dit in nog niet tot op niveau uitgewerkt, hier zal dan ook kritisch naar gekeken moeten worden. Wat is haalbaar, maar ook wat is dan haalbaar met de klimaat doelen. 

Kernenergie: er werd aangegeven dat ook hier eerst de aardbevingsproblemen moeten worden opgelost. Voordat de vraag voor kerncentrales in het noorden aan de orde zal komen. 

Voor landbouw worden wij nog apart bijgepraat, omdat dit toch een groot dossier is. 

Tijdens de komende periode zal er meer CDA geluid moeten gaan klinken!

Waarbij ook het noorden van het land belangrijk zal zijn, de regio heeft echt meer te bieden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.