07 november 2022

CDA Stadskanaal naar CDA partijcongres

Op 5 november hebben Agnes Wubs en Peter van der Laan CDA Stadskanaal vertegenwoordigd op het landelijk partijcongres dat in Nijkerk gehouden werd.

Wobke Hoekstra vatte het thema van die dag goed samen in een uitgebreide speech over de toekomst van de partij nl: “Minder ik en meer Wij”. Het moet klaar zijn met polarisatie en verruwing. CDA is een partij waar normen en waarden hoog in ’t vaandel staan en een verbindende schakel kan zijn binnen de politiek.

De eerste deelsessie ging over bestaanszekerheid, een actueel thema waarbij pijnlijk duidelijk werd dat we de beschikbare middelen zo moeten inzetten dat iedereen mee kan blijven doen.

De tweede deelsessies werd geleid door Inge van Dijk en ging over de ontwikkeling van “Vereniging Nederland”. Nederland is een verenigingsland waar het “Wij” van het CDA duidelijk terug komt. Vaak worden deze bekneld door allerlei regeltjes en formulieren  waardoor vrijwilligers afhaken. Het CDA wil hier iets aan gaan doen en vraagt verenigingen de knelpunten door te geven via de website.  Dit kan dan aangekaart worden in De Haag.

De laatste deelsessie heeft Rene Peters de CDA visie over het asielbeleid uiteengezet. We moeten er zijn voor de mensen in nood, maar ook durven zeggen dat niet alles kan. Nederland laat zich nu alles overkomen. We moeten duidelijk uitwerken welke mensen we willen en moeten helpen en dan zelf een stap vooruit zetten. Mensen snel als gezin uit hun benarde positie halen en dan  ook snel laten integreren.  Niet alles hoeft hier in Nederland te gebeuren, we kunnen wellicht veel effectiever en rendabeler mensen daar helpen waar de nood is.

And last but nog least, een waardevolle dag van veel netwerken, en inspiratie opdoen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.