24 november 2017

CDA Stadskanaal verrast met nieuwkomer als lijsttrekker

STADSKANAAL – De lijsttrekker van CDA Stadskanaal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is een nieuwkomer in de Kanaalster gemeentepolitiek. De 55-jarige Marianne Berndt-Becker uit Alteveer trekt de kar bij de Knoalster christendemocraten bij de verkiezingen op 21 maart 2018. Deze verrassende keuze van de kiescommissie kreeg deze week unanieme steun van de algemene ledenvergadering.

 

Marianne Berndt mag dan nieuw zijn in de gemeentepolitiek, zij heeft wel een schat aan bestuurlijke ervaring. Zo is ze lid van de participatieraad die het college van B & W gevraagd en ongevraagd adviseert. Verder is en was zij onder meer voorzitter van Dorpsbelangen Tange-Alteveer, voorzitter van de patiëntenraad van huisartsenpraktijk De Kroon en betrokken bij de scholenfusie en vorming van de brede school in Onstwedde. “Je moet samenwerken om iets te bereiken, ook in de politiek”, vindt zij. “Ik ben no-nonsense, rechtuit en hou ervan om te werken op basis van een gedegen voorbereiding.”

Kandidaat wethouder

Kandidaat wethouder voor het CDA is Goziena Brongers uit Onstwedde. Brongers, de nummer 2 op de lijst, is sinds drie jaar wethouder voor het CDA in Stadskanaal. Momenteel zit Brongers ziek thuis, maar zij en de fractie zijn er positief over gestemd dat zij na de jaarwisseling snel haar werkzaamheden kan hervatten.

Uitgebalanceerd

De kieslijst laat een mooie mix van mannen en vrouwen zien. En een uitgebalanceerde groep qua leeftijdsopbouw ook: van student geschiedenis Merlijn Wiersema uit Stadskanaal (6) – begin 20 – tot door de wol geverfde nestor, voormalig landbouwvoorman en politieke Wikipedia Aike Maarsingh uit Stadskanaal (3), die inmiddels ruim in de 70 is. “Het is een mooie ploeg waarin op een prettige en constructieve manier wordt samengewerkt”, zegt Berndt. De top 10 op deze lijst bestaat verder uit José Schrör-de Lange uit Musselkanaal (4), Klaas Remmerts uit Stadskanaal (5), Agnes Wubs-Kramer uit Onstwedde (7), Peter Gelling uit Musselkanaal (8), Anja Wesseling-Meems uit Onstwedde (9) en Maria Sanders-Sanders uit Musselkanaal (10)

Opvallende afwezige

Een opvallende afwezige op de kieslijst van CDA Stadskanaal is Gert Jan Boels. De 35-jarige Onstwedder, die bezig is aan zijn tweede termijn als raadslid en eerste termijn als fractievoorzitter, neemt afscheid van de lokale politiek. “Ik doe het politieke werk met veel plezier, maar ermee stoppen is een bewuste keuze”, zegt Boels. “Samen met mijn vrouw Else en ons jong gezin willen wij een switch maken, op een andere manier ons steentje bijdragen aan de maatschappij. Ik kan met een gerust hart weggaan, want met Marianne Berndt krijg ik een prima opvolger. Zij is een fractievoorzitter die het CDA-gedachtengoed op een uitstekende manier uitdraagt.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.