21 mei 2021

Raadsvergadering 17 mei 2021

In de raadvergadering van 17 mei zijn de volgende onderwerpen besproken:

Zienswijze conceptbegroting 2022 en jaarrekening 2020 SOZOG

De kosten voor de SOZOG(Samenwerkingsverband afvalstoffenverwijdering Oost en Zuidoost  zijn 8 eurocent per inwoner dat is 5586 euro voor onze gemeente. Dit is bijna gelijk aan de bijdrage van  2021.

Wij hebben een vraag gesteld over de meerkosten zijn voor onze gemeente, die ontstaan zijn doordat de gemeente Westerwolde uit het samenwerkingsverband is getreden en wat de boete is voor de gemeente Westerwolde. De kosten voor onze gemeente zijn ongeveer 3 eurocent per inwoner extra De gemeente Westerwolde betaald een boete van 11000 euro voor de uittreding . Als fractie hebben we aangegeven dat dit voor beide partijen heel erg jammer is. 

Publiekvervoer jaarstukken 2020 en concept meerjarenbegroting 2022-2025

In de jaarstukken van het publiekvervoer werd aangegeven dat er veel minder gebruik gemaakt is van het publiek vervoer door de maatregelen van het coronavirus , er is daarom veel overleg geweest

De meer jaren begroting geeft aan dat de bijdrage voor de gemeenten de komende 3 jaar , jaarlijks met 2 % zullen stijgen.

Voorbereidingsbesluit landelijk gebied karakeristieke gebouwen

Dit voorstel zorgt ervoor dat 64 karakteristieke gebouwen in het nieuwe bestemmingsplan beschermd zijn, dat wil zeggen dat het verboden is om zonder omgevingsvergunning een karakteristiek gebouw  geheel of gedeeltelijk te slopen en dat het college onder voorwaarden als genoemd in de regeling alsnog een omgevingsvergunning voor de activiteit sloop kan verlenen. Alle bewoners van de gebouwen zijn op de hoogte gebracht.

Voorbereidingsbesluit gemeente Stadskanaal Woontitels 2021

Dit besluit houd in dat: In onze gemeente de onbenutte woningbouw titels alsnog ingezet kunnen worden , de woningmarkt gestimuleerd wordt en dat er gestuurd kan worden op nadere invulling van de onbenutte titels.  Dit voorkomt dat we in de toekomst voor elke woontitel toestemming moeten vragen bij de provincie.

1e begrotingswijziging 2021 en algemeen financieel kader 2022 Wedeka

Bij Wedeka hebben we te maken met dalende bedrijfsopbrengsten en te hoge salaris kosten van de ambtelijke organisatie. Wij hebben aan gegeven dat dit zorgelijk is. Middels een zienswijze geeft het college aan dat Wedeka wordt opgeroepen om scherp op de bedrijfslasten te zijn om zodoende beter binnen de kaders van de begroting te kunnen blijven.

Alle punten zijn door de raad unaniem aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.