03 december 2019

CDA op bezoek bij Bunga Pala

Op maandagavond 25 november was de CDA fractie op bezoek bij de Molukse gemeenschap in Marum.

In een geanimeerd gesprek in wijkcentrum Bunga Pala vertelden enkele leden van de wijkraad  over hun werk en over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in de voormalige gemeente Marum. In 1951 zijn veel Molukkers naar Nederland gekomen. Als militairen hadden ze gevochten voor de Nederlandse overheid in het Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger (KNIL).

Nadat Nederland de oorlog verloor tegen de mensen die vochten voor onafhankelijkheid van Indonesië, werden veel Molukkers (oud militairen met hun gezin) naar Nederland gebracht en  kregen ze onderdak op verschillende plekken in ons land. Zo werd er ook in Nuis een barakkenkamp ingericht. In 1963 werd dit kamp gesloten en werden de bewoners ondergebracht in vijf straten  in Marum. Hier bevindt zich ook de eigen Molukse Evangelische Kerk. Het is nog steeds zo dat bij het vrijkomen van een woning, de woningstichting eerst overlegt met het bestuur van de Molukse wijk om te zien of er mensen uit deze kring belangstelling hebben. Veel activiteiten vinden plaats vanuit wijkcentrum Bunga Pala.

In 2009 werd het geheel gerenoveerde wijkcentrum heropend door prinses Maxima.  De wijkraad –inmiddels  de tweede generatie Molukkers- ziet het als hun belangrijkste taak hun geschiedenis levend te houden en hierover voorlichting te geven met name aan schoolkinderen. Niet alleen in de voormalige gemeente Marum maar in het gehele Westerkwartier willen ze het verhaal van hun ouders en voorouders vertellen. Mensen die vochten voor de Nederlandse vlag maar die daarna moeilijke perioden hebben meegemaakt en veel frustraties hebben gekend.

Om dit nog aanschouwelijker te maken wil men nu een barak herbouwen en zo een maquette maken van kamp Nuis. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.