09 november 2018

Een moment van dankbaarheid

We leven in een haastige en hebzuchtige maatschappij. Deze haast en hebzucht worden aangejaagd door onze omgeving maar misschien nog meer door ons zelf. Door o.a. de psychologische effecten van bijv. economische voorspoed, hoge huizenprijzen, overspannen arbeidsmarkt treedt bij veel mensen een innerlijke onrust op. Deze onrust kan voortkomen vanuit jaloezie of een gevoel dat ons iets te kort komt, waarom krijgt hij toch die baan… waarom ben ik niet uitgekozen voor die projectgroep… Allemaal vruchtbare aarde voor stress en negatieve gedachten.

In het christelijk geloof is er van oudsher in het najaar een moment van bezinning over de dankbaarheid voor gewas en arbeid. In de moderne tijd zijn er misschien steeds minder mensen afhankelijk van de directe gevolgen van het landbouw seizoen. Toch is het goed om zo nu en dan stil te staan bij de “vruchten” die we ontvangen in ons leven.

Voor iedereen is dit heel persoonlijk. Het kan groot zijn maar ook heel klein, het kan een promotie zijn op het werk of de mogelijkheid toch dat mooie huis te kopen maar ook iets kleins zoals een beetje aandacht die je nodig bent in een moment van verdriet.

Door hier bij stil te staan en er over na te denken komt ook vaak een momentje van geluk en een beetje innerlijke rust. Heel misschien hebben we het toch zo slecht nog niet…. Mogelijk doorbreekt het zelfs even het gehaaste en hebzuchtige leven waardoor de door onszelf opgelegde stress even verdwijnt en mogelijk zien we zelfs nog meer mooie vruchten die we nog nooit goed hadden bekeken.

Probeer het eens, in het ergste geval levert het iets op.

Auke Dijkstra
CDA Westerkwartier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.