02 november 2018

Landbouwdag CDA Westerkwartier

In de aanloop naar het politieke debat van LTO-Noord gisteravond heeft het CDA Westerkwartier een landbouwdag georganiseerd. Allereerst werd er een bezoek gebracht aan mts Rozema - Kranenborg in Niezijl. Op dit mooie gemengd akkerbouw en vleeskuiken bedrijf kwamen onderwerpen aan de orde als kringloop- en natuur inclusieve landbouw en toenemende roofdieren als de buizerd, de vos, de wolf en de steenmarter. Het teveel van deze dieren zorgt voor risico’s voor dier (oa weidevogels) en goederen (oa brandgevaar als gevolg van steenmarters).

Na een prima lunch in de rotonde in Niekerk werd het bezoek voortgezet bij de melkveehouderij van de maatschap Nieuwland van Santen. Een voorbeeld van een mooi duurzaam gezinsbedrijf. Behoefte aan flexibiliteit en toenemende diefstallen in het buitengebied werden hier besproken.

De bezoeken gaven input aan lijsttrekker Hielke Westra voor het landbouwdebat op donderdagavond. Conclusie daar was dat duurzame gezinsbedrijven de toekomst moeten krijgen in het Westerkwartier.

En dan helpt het niet wanneer boeren in de knel komen bij de toewijzing van fosfaatrechten. Dat gevoel van onrecht wordt nog eens versterkt wanneer blijkt dat er grote fouten zijn gemaakt in die toekenning. Vooralsnog is er nog geen oplossing in de maak voor deze boeren die in de knel zitten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.