30 december 2017

Veul zegen in int nije joar!

Veul zegen in int nije joar!

De discussie over carbidschieten verliep de afgelopen weken in de pers- en raadszaal van Zuidhorn nogal explosief. We kunnen dus vaststellen dat het leeft en dat het goed is dat we hierover een discussie voeren. De CDA-fractie voert die discussie graag. Dit gaat ook gebeuren bij het opstellen van de nieuwe Plaatselijke Verordening voor de nieuwe gemeente Westerkwartier, maar op dit moment is het goed geregeld met de verordening zoals we deze op 18 december in de Raad van Zuidhorn hebben vastgesteld.

Deze verordening is uiteindelijk met alleen de verplichte technische wijzigingen vastgesteld. Er zou door de fracties niet over worden gesproken. Logisch als je nu al bezig bent met de nieuwe APV voor de nieuwe gemeente. Toch werd tijdens de vergadering die afspraak geschonden. Sterker, er zou zelfs nog een wijziging worden doorgedrukt die een groep mensen in onze samenleving in verlegenheid zou brengen. De carbidploegen hadden immers al voorbereidingen getroffen en kosten gemaakt. Het past de politiek niet om dan op zo korte termijn de spelregels te veranderen, en als je dan beslist dat je het toch bespreekt moet je tenminste inspraak dulden. De Raad gaat altijd over zijn eigen agenda. Inspraak verbieden kan op grond van afspraken maar wees dan consequent en houd je ook aan andere afspraken. Zonder ingrijpen van het CDA waren de carbidploegen twee maal benadeeld, natuurlijk door het stiekem willen wijzigen van de verordening, maar ook nog eens door inspraak te verbieden. Dit is op z’n minst niet netjes en het zou betrokken raadsfracties sieren als ze hiervoor hun excuses zouden aanbieden.

Daarnaast is carbidschieten in Drenthe wel degelijk op een door UNESCO erkende lijst geplaatst als traditie. Het is Immaterieel Erfgoed en hoort bij de cultuur in Noord- en Oost Nederland. Zie ook https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/627/carbidschieten-in-drenthe

En dan nu naar de praktijk! Het CDA is vaak ter plaatse om met eigen ogen te zien wat er nu echt aan de hand is. Soms in onze clubkleuren en soms wat minder opvallend maar we zij er zeker de afgelopen jaren altijd bij geweest. We weten dus uit de eerste hand hoe gedisciplineerd en vrolijk het toegaat. Vaders leggen uit eigen ervaring aan hun kinderen uit wat de ideale mengverhoudingen zijn van water en carbid, jonge kinderen met oorkappen die een verfblikje laten ploffen waar vervolgens opa’s en oma’s genietend naar staan te kijken, moeders met gefrituurde snacks en buurvrouwen met zelfgemaakte snert die in dank worden aanvaard door de carbidploegen. Buren die elkaar het hele jaar zorgvuldig gemeden hebben treffen elkaar en schudden elkaar de hand. Nou ja, dat is dan meer een wens..

In de afgelopen jaren is de oud & nieuwviering in de gemeente Zuidhorn bijzonder rustig verlopen. Dit heeft in de eerste plaats te maken met het vermogen van onze inwoners om dit feest gedisciplineerd en vrolijk te vieren. Daarnaast is ons gemeentebestuur altijd pro-actief geweest bij het ontdekken en bestrijden van incidenten en het samenwerken met de carbidploegen. Er zijn zelfs gemeenten die een verband vermoeden tussen het afnemen van overlast, schade en letsel door (illegaal)vuurwerk omdat georganiseerd knallen met carbid goed geregeld is. Het lijkt er dus op dat we de carbidploegen in die zin eerder een steuntje in de rug moeten geven, en dat doen we bij deze dan ook graag!

Zo, voor nu eerst klaar met het politieke jaar! We gaan op naar de oliebollen & appelflappen en als je gaat knallen doe het dan voorzichtig en houd rekening met andermans goed, lijf en levende have! De CDA-fractie wenst iedereen een vrolijke jaarwisseling en veul zegen in int nije joar!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.