06 december 2016

CDA en VVD willen vijftigplussers omscholen tot ambachtsman

Het CDA en de VVD pleiten voor een ambachtsacademie om nieuw perspectief te bieden aan vijftigplussers. Nu vallen zij nog vaak tussen wal en schip als zij hun baan verliezen en dat moet zoveel mogelijk worden voorkomen.
 
De ambachtsacademie biedt opleidingen aan om vijftigplusser om te scholen tot ambachtslieden. Binnen een periode van 2 jaar kunnen honderden vijftigplussers worden opgeleid voor ambachten waar aantoonbaar behoefte aan is. Jaarlijks stoppen er rond de 7000 ambachtslieden. CDA en VVD willen voorkomen dat het vakmanschap en de kennis uit Nederland verdwijnt. Voor de kleinschalige ambachten is die dreiging groot, omdat er onvoldoende nieuwe ambachtslieden worden opgeleid. Het reguliere onderwijs voorziet hier niet in, en ook de ambachtslieden zelf hebben onvoldoende mogelijkheden om nieuwe mensen op te leiden.
 
CDA woordvoerder Pieter Heerma: “De problemen op de arbeidsmarkt zijn groot, zeker onder vijftigplussers. Daar kunnen we met dit plan iets aan veranderen. Door de ambachtsacademie kunnen zij worden opgeleid tot bijvoorbeeld banketbakker of goudsmid en kunnen zo zelfstandig aan de slag. Nu verdwijnt er veel werkgelegenheid door de uitstroom van ambachtslieden, daar zien wij kansen voor vijftigplussers.”
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.