In Nederland zijn we met elkaar hard aan de slag om onze economie en samenleving duurzaam te maken. We willen onze aarde immers goed en mooi doorgeven aan volgende generaties. Dat zorgt er ook voor dat we met elkaar voor uitdagingen staan.

In veel gemeenten lukt het op dit moment niet om de komende jaren zonne- en windenergieprojecten op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Er is schaarste aan transportcapaciteit. Kort gezegd: de elektriciteitsnetten zitten ‘vol’. De netbeheerders investeren fors in het uitbreiden en verzwaren van hun elektriciteitsnetten. Maar zij kunnen het tempo niet bijbenen vanwege de grote opgave waar we voor staan. We zullen dus, naast netverzwaringen, ook naar creatieve oplossingen moeten kijken die in de tussentijd ingezet kunnen worden om duurzame energieprojecten toch doorgang te laten vinden. Zodat gemeenten hun duurzaamheidsplannen toch kunnen realiseren.
 
Als Kamerlid heb ik vaak contact met experts over het oplossen van deze problemen en op die manier heb ik al veel verschillende ideeën gehoord. Ik blijf op zoek naar creatieve oplossingen. Onconventionele oplossingen. Of juist heel voor de hand liggende oplossingen die buiten beeld gebleven zijn. Daarom een open uitnodiging: heeft u een idee voor het (tijdelijk) oplossen van de schaarste op het elektriciteitsnet? Stuur uw idee naar h.bontenbal@tweedekamer.nl en dan ga ik ermee aan de slag! 

Henri Bontenbal

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.