15 november 2019

Waterschap stelt Meerjarenperspectief en Begroting vast

Op 13 november 2019 heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het Meerjarenperspectief (MJP) 2020 – 2023 en de Begroting 2020 vastgesteld. Twee onderwerpen stonden centraal in deze Algemeen Bestuursvergadering (te vergelijken met de gemeenteraad maar bij het waterschap CHI -College van Hoofdingelanden- geheten).

In de eerste plaats waren alle partijen het erover eens dat het in het MJP en de begroting zoeken was naar de ambities en doelen van het waterschap. Ook zouden ambities en doelen beter kunnen worden vertaald naar de beoogde maatschappelijke effecten. Reden voor het CDA om met enkele andere partijen een motie in te dienen om voor de komende jaren de informatiewaarde en de sturingsmogelijkheden van het MJP en de Begroting te verbeteren. De motie hoefde uiteindelijk niet in stemming te worden gebracht omdat werd toegezegd dat de opdracht zou worden uitgevoerd door het Dagelijks Bestuur (te vergelijken met een gemeentelijk college van B&W maar bij het waterschap D&H -College van Dijkgraaf en Hoogheemraden- geheten).

In de tweede plaats werd veel gesproken over de waterschapsbelastingen. De portefeuillehouder Financiën gaf aan dat een gemiddeld huishouden in 2020 zo’n 2,8% meer waterschapsbelasting gaat betalen. Het is mooi dat dit minder is dan het (gecorrigeerde) inflatiepercentage voor 2020 van 3,2%. Het CDA blijft natuurlijk streven naar lage belastingen. Daarom hebben we bij onze instemming met het MJP en de Begroting een voorbehoud gemaakt voor de belastingontwikkeling vanaf 2021. Als er volgend jaar geen keuzes worden gemaakt zullen de belastingtarieven namelijk veel verder gaan stijgen. Om dit tegen te gaan kan bijvoorbeeld worden gekozen voor bezuinigingsmaatregelen. Ook is het bijvoorbeeld voorstelbaar dat ervoor wordt gekozen om nieuw beleid of kostbare investeringen te schrappen en/of te temporiseren om een excessieve stijging van de belastingtarieven te voorkomen.

Ook heeft het CDA aandacht gevraagd voor de klimaatverandering. Regelmatig zien we beelden van ondergelopen kelders, woningen of straten als gevolg van extreme regenval. Het CDA vindt daarom dat het waterschap extra ambitieus mag zijn als het gaat om het inspelen op de gevolgen van de klimaatverandering. De toezegging werd gedaan dat begin 2020 de ambities zullen worden vastgesteld.

Tot slot vindt het CDA dat het waterschap zijn taken moet uitvoeren in goede samenwerking met de inwoners. Burgerparticipatie kan immers helpen dat het waterschapswerk en het waterbewustzijn zich weer gaan nestelen in de belevingswereld van 1,2 miljoen mensen binnen het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Een voorgesteld burgerparticipatiefonds kan een goed instrument zijn om de samenwerking met inwoners te versterken. Het CDA vindt wel dat het waterschap moet blijven kijken naar het brede palet aan instrumenten om de samenwerking te versterken en het waterbewustzijn te vergroten. Dit werd tot onze tevredenheid onderschreven door de portefeuillehouder Financiën.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.