Petra van Ollefen, lid Algemeen Bestuur

Fractielid, Kandidaat 2

Mijn naam is Petra van Ollefen. Ik ben in 1962 geboren in Amsterdam. Na anderhalf jaar verhuisden mijn ouders met mij naar Westzaan (waar zij nog steeds wonen). Zo groeide ik op tussen de weilanden in het prachtige Zaanse veenweidegebied. Na mijn studie(s) Notarieel en Nederlands Recht aan de VU in Amsterdam ben ik als kandidaat-notaris gaan werken en later ook wonen in Zaandam.

Vanaf mijn twintigste ben ik een actief CDA-lid. Door en met deze achtergronden werd ik in 1995, via de gemeenteraadsleden in het werkgebied van het Lange Rond, gekozen tot bestuurslid van het Waterschap Het Lange Rond te Alkmaar. Gevolgd door mijn verkiezing in 1998 tot bestuurslid van het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier, dat in 2003 fuseerde met Het Lange Rond en de andere waterschappen boven het Noordzeekanaal en IJ tot één groot waterschap, te weten het huidige Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Inmiddels woon ik alweer vele jaren in Alkmaar, waar ik ook geruime tijd als kandidaat-notaris heb gewerkt. Sinds 2009 maak ik deel uit van het CDA-afdelingsbestuur en vanaf de fusie van gemeente Alkmaar met de gemeenten Schermer en Graft-De Rijp in 2015 ben ik voorzitter van de CDA Afdeling.

Als je eenmaal behept bent met het waterschapvirus in je bloed laat dat je niet meer los. Reden voor mij om in 2014 te solliciteren naar een plek op de kandidatenlijsten van het CDA voor de waterschapverkiezingen van HHNK. Met succes, want sinds maart 2015 maak ik, met veel genoegen en plezier in het werk, deel uit van de huidige CDA fractie in het Algemeen Bestuur van HHNK.

Waterschappen hebben als overheidsinstelling een specifieke taak namelijk de inwoners,(agrarische)bedrijven, instellingen en natuur te beschermen tegen te veel water, maar ook te zorgen voor genoeg en schoon water en in ons werkgebied nog steeds voor het beheer van een aantal (vaar)wegen. Die taak wil elke partij in het waterschapsbestuur natuurlijk goed vervullen. Dat is niet specifiek iets van het CDA. Maar op het moment van beslissen over WAT gedaan moet worden om deze taak zo goed mogelijk te vervullen zullen er wel (politieke) keuzes worden gemaakt. Juist nú in deze tijd, waarin het WEER steeds extremer lijkt te worden, waardoor wij voor nieuwe uitdagingen worden gesteld. Mijn leidraad voor de komende vier jaren zijn onder andere de vier beloftes die in ons verkiezingsprogram staan:

  1. Het CDA zal de uitdagingen rond klimaatverandering voortvarend oppakken.
  2. Het CDA ziet toe op een zorgvuldige besteding van uw belastinggeld, ook omdat de waterschappen, vanwege de volledig eigen belastinginning, een unieke positie hebben.
  3. Het CDA zet zich in voor het behoud van de eeuwenoude samenwerking tussen samenleving,natuur, landbouw, stad, platteland, recreatie en bewoning.

Het CDA bevordert een bestuursstijl van ons waterschap die open en naar buiten gericht is. Kortom besturen met oog voor de realiteit, maar wel zorgvuldig en transparant naar buiten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.