17 oktober 2011

‘Eenzelfde milde behandeling voor AMA’s: in de toekomst, maar ook nu’

De Nederlandse overheid moet in de toekomst milder omgaan met alleenstaande jongeren die al jarenlang in de asielprocedure zitten. Dit beleidsvoornemen uitte Minister Gerd Leers in een uitzending van Buitenhof op zondag 16 oktober. Leers: “Ik wil niet meer hebben dat een jongere na 18 wordt uitgezet, wanneer ze als alleenstaande minderjarige al jarenlang in Nederland woonden.”

CDA Kleurrijk vindt dat Minister Leers nog een stap verder moet gaan en vaker gebruik moet maken van zijn discretionaire bevoegdheid om voor vergelijkbare gevallen nú al een uitzondering te maken.

In het blad Christen Democratische Verkenningen zei Gerd Leers: “Asiel is dan ook niet iets wat in kwantitatieve zin is vast te leggen; alsof we kunnen aangeven dat we zoveel minder asielzoekers willen.”

Voorzitter van CDA Kleurrijk Kaya Koçak: “Niemand kan Minister Leers afrekenen op het aantal keren dat hij zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt, net zomin als we kwantitatieve doelen kunnen hanteren voor vluchtelingen.”

CDA Kleurrijk is van mening dat Minister Leers huidige gevallen van alleenstaande minderjarige asielzoekers in lijn moet brengen met zijn aangekondigde – mildere – beleid voor deze groep AMA’s.

Het is niet meer dan logisch en consequent dat hij daarvoor zijn beoordelingsvrijheid als Minister gebruikt. CDA Kleurrijk is overigens positief over het voornemen van de Minister van Immigratie en Asiel om asielzoekers sneller duidelijkheid te verschaffen in hun asielverzoek. Verder steunt CDA Kleurrijk Minister Leers in zijn roep om een positievere beeldvorming over migratie.

Kaya Koçak: “Laten we de overwinning van ons zeer diverse honkbalteam als voorbeeld nemen. Anno 2012 is diversiteit zonder enige twijfel een voorwaarde voor succes.”

--------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

>> voor meer informatie kunt u bellen met Kaya Koçak 06-51 82 35 26

>> Blijkens een wob-verzoek van de NOS heeft Minister Gerd Leers zijn discretionaire bevoegdheid tot eind september 41 keer gebruikt. In vergelijking daarmee: Minister Rita Verdonk zou tijdens de kabinetten Balkenende 2 en 3 op basis van deze bevoegdheid meer dan 1000 mensen een verblijfsvergunning hebben gegeven.

>> In hetzelfde nummer van Christen Democratische Verkenningen schreef CDA Kleurrijk ook een artikel met als titel “Het is Donner’s opdracht om de multiculturele samenleving te laten slagen”, een link naar het artikel vindt u hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.