04 maart 2020

In gesprek met het CDA Netwerk Diversiteit en het Wetenschappelijk Instituut over Zij aan zij document

Een leuke bijeenkomst gehad. We zijn helaas niet toegekomen aan de stellingen, maar hebben wel uitgebreid het gesprek kunnen voeren over het Zij aan zij document en over diversiteit binnen de partij. Met de volgende brainstormsessie zullen wij de stellingen behandelen.

In het Zij aan zij document wordt gesproken over het ‘gemeenschappelijk huis’. Het gemeenschappelijk huis zorgt voor gedeelde waarden en gedeelde instituties zorgen voor continuïteit van de samenleving. Gemeenschapszin, burgers die gezamenlijk de samenleving opbouwen.

Als bewoners van een gemeenschappelijk huis zijn we op elkaar betrokken. We leven niet zoals hotelgasten langs elkaar heen, maar maken allemaal onderdeel uit van het huis waarvoor we met elkaar verantwoordelijk zijn. De bewoners van dat huis zijn divers en verschillend, en toch op elkaar aangewezen. Juist door de verschillende dimensies is het goed om het belang van de verbondenheid met elkaar en met de omgeving uit te drukken.

Mensen zijn het fundament, de oorsprong en het doel van alle sociale verbanden en taken. Ieder mens heeft betekenis en waardigheid. Door een goede balans tussen werk en privé, een dienstbare overheid en niet alleen de winst, maar ook de menselijke maat zorgen we voor de gemeenschap. 

Een andere dimensie is dat het huis ‘plaats’ én ‘ruimte’ is. ‘Plaats’ is waar de bewo- ners zich thuis voelen, zich geborgen en veilig weten en een gemeenschappelijke geschiedenis en omgangsvormen hebben. We hebben elkaar nodig om de samenleving leefbaar te houden, maar ook regels, gezag en respect voor de ander zijn nodig om het goede na te streven en het kwade te te beteugelen. Regels zijn er niet om de regels zelf, maar om het scheppen van onderling begrip, maatschappelijke rust en deugdelijke orde.  Niet óf staat óf markt, niet óf jij óf ik, maar zij aan zij. 

Op het gebied van diversiteit liggen er nog kansen.

Diversiteit omarmen en lef tonen in het uitdragen en uitbeelden hiervan.

Het komende jaar wil het Netwerk Diversiteit zich inzetten voor meer focus op de grote steden, gedeelde waarden, sterkere uitstraling/ profilering van een brede volkspartij en talenscouting om te streven naar een diversere samenstelling van commissies en kandidaatlijsten. Zoals jullie kunnen lezen, is er nog genoeg te doen. Wil je meedenken of heb je leuke ideeën, stuur een mail naar [email protected] of bezoek de website voor meer informatie www.cda.nl/diversiteit

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.