In een maidenspeech is volgens goed gebruik ruimte voor een persoonlijke noot. Dit is de tekst die Inge van Dijk uitsprak in haar maidenspeech:


Beste mensen,
Ik ben opgegroeid met de VARA-gids en Pisa. Voor degene die jonger zijn dan ik: Pisa was een satirisch televisieprogramma gemaakt door Henk Spaan en Harry Vermeegen. En voor degenen die mijn leeftijd hebben of al wat ouder zijn, ‘Kopje koffie glazenwasser’ en ‘Koud he’, zijn dan vast bekende quotes die jullie misschien zelf ook wel ooit hebben gebruikt.

Ik wil het hebben over de gewone man. Dit was ook een item in hun programma’s en ze hebben zelfs een lied over hem gemaakt. Want toen ik klein was had ik de oprechte overtuiging dat dit liedje over mijn vader ging. Hij hield van boerenkool met worst, hij heeft een dochter en een zoon, hij geloofde in hard werken totdat je ’s avonds uitgeput je bed in rolde en hij had ook nog eens schoenmaatje 42.

Maar deze gewone man, ons pap dus, was ook heel duidelijk. Hij was de ouder, mijn broer en ik waren zijn kinderen. En we wisten heel goed wat hij van ons verwachtte. En daarin was hij ook redelijk spartaans. Kan niet bestaat niet en je best doen is leuk, maar je kunt nog altijd beter je best doen. En we maakten in het opgroeien natuurlijk fouten. Dan hadden we ons dus niet aan die afspraken gehouden. Meestal kwamen we vervolgens brullend thuis. En ons pap keek ons dan met zijn strakblauwe ogen over zijn bril aan en zei: “Dat doet zeer he met je kop tegen de muur aan lopen. Maar je bent een Van Dijk en die staan gewoon weer op, vegen het bloed van hun kop en leren hiervan.”

En dat aspect, weten wat je van elkaar kunt verwachten, op die manier met elkaar samenleven, daar inderdaad ook soms gewoon fouten in maken, maar daar vervolgens ook transparant over zijn en de ruimte krijgen het de volgende keer beter te gaan doen. Daar ga ik het zometeen in dit verantwoordingsdebat over hebben.

Terug naar ons pap. De gewone man. De tekst van het liedje ‘De gewone man’ eindigt met ‘goedbeschouwd ben ik uniek’. En dat was hij en dat is iedere Nederlander. Gewoon heel bijzonder! En die gewone mensen, die gewoon heel bijzonder zijn, die mensen beloof ik dat ik me de komende jaren maximaal voor hen in zal zetten.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.