Vragen van het lid Inge van Dijk (CDA) aan de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, de minister van Klimaat en Energie en de minister van Financiën over het bericht ‘Hoge prijzen leiden tot miljardenwinst voor olie- en gasbedrijf Shell’.

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Hoge prijzen leiden tot miljardenwinst voor olie- en gasbedrijf Shell’? (1)
  2. Hoe beoordeelt u vanuit maatschappelijk perspectief dat een bedrijf als Shell bij een kwartaalwinst van 18 mld. dollar, die het gevolg is van gestegen energieprijzen waar inwoners dagelijks last van hebben en waardoor steeds meer mensen ook financieel in de problemen komen, opnieuw voor 6 mld. dollar aan eigen aandelen inkoopt?
  3. Deelt u de mening dat de berichtgeving over de aanhoudende winstgroei van grote olie- en gasbedrijven des te meer aanleiding geeft om een vorm van een solidariteitsheffing in te voeren?
  4. Kunt u een cijfermatige onderbouwing geven van de opmerking in de kabinetsbrief van 1 juli jl., dat de Nederlandse Staat reeds ca. 70% van de winst behaald met binnenlandse olie- en gasproductie ontvangt?
  5. Wanneer ontvangt de Tweede Kamer de resultaten van het onderzoek naar de mogelijkheden van een solidariteitsheffing?
  6. Deelt u de mening dat grote olie- en gasbedrijven het aan hun stand verplicht zijn fors te investeren in verduurzaming van de energievoorziening?
  7. Vormt de aanhoudende winstgroei van olie- en gasbedrijven aanleiding voor het kabinet om een grotere bijdrage van deze bedrijven te vragen ten behoeve van het investeren in de energietransitie? Bent u bereid hierover met deze bedrijven het gesprek aan te gaan?
  8. Vormen de aanhoudende winstgroei van olie- en gasbedrijven, die deels het gevolg is van de crisis op de internationale energiemarkten en de oorlog in Oekraïne, plus de grote uitdagingen van de energietransitie aanleiding om meer te investeren in (nieuwe) deelnemingen in de energiesector?
  9. Welke mogelijkheden ziet u om de regierol van de deelneming Energie Beheer Nederland (EBN) te vergroten? Acht u het wenselijk om bijvoorbeeld de belangen in binnenlandse gas- en olieproductie en duurzame alternatieven via EBN te vergroten?

(1) https://nos.nl/artikel/2438592-hoge-prijzen-leiden-tot-miljardenwinst-voor-olie-en-gasbedrijf-shell  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.