Maandag 7 december is de dag van de vrijwilliger.

Allemaal weten we dat deze vrijwilligers goud zijn voor een sterke samenleving. Zonder hun inzet kunnen onze kinderen niet sporten, scholen niets extra’s organiseren, rukt de vrijwillige brandweer niet uit en zouden initiatieven als zorgcoöperaties nooit van de grond zijn gekomen.

Onze vrijwilligers, ons onbetaalbaar maatschappelijk goud!

In Nederland doen zo’n 7 miljoen mensen vrijwilligerswerk. Een indrukwekkend aantal Nederlanders die, gewoon omdat ze het belangrijk vinden, zich in hun vrije tijd inzetten voor anderen. Iets om trots op te zijn met elkaar en iets om te koesteren want deze manier van in de samenleving staan is onbetaalbaar.

Maar laten we ons er eens aan wagen en laten we eens omrekenen voor hoeveel miljoenen euro’s deze mensen werk verzetten.

Dus stel dat deze mensen allemaal 2 uur per week actief zijn (30% verricht zelfs veel meer uren per week aan vrijwilligerswerk). En stel dat ze hiervoor een minimumloon zouden ontvangen, dan zou dit ons ruim 151 miljoen euro per jaar kosten in Nederland. Uiteraard is deze manier van redeneren veel te kort door de bocht. Maar het geeft enigszins wel een beeld van ook de financiële waarde van al deze uren vrijwillige inzet.

Sommige politiek partijen vinden dat vrijwilligers worden misbruikt om betaalde arbeid te verdringen. Natuurlijk zijn wij ook tegen het verdringen van betaalde arbeid en al helemaal tegen misbruik van mensen.
Echter de schade die zou ontstaan in ons maatschappelijk leven als we deze vrijwilligers niet hadden, en de toegevoegde waarde van deze mensen is wat ons betreft vele malen groter!

We willen diegenen die vrijwilligerswerk doen zoveel mogelijk waardering geven (onder andere door de vrijwilligersvergoeding te verhogen) en ze zo min mogelijk met onnodige regels opzadelen.

We kennen ze allemaal wel, die onbetaalbare vrijwilligers.

Hulde aan al die mensen:

  • Die door de weeks en in de weekenden langs de sportvelden staan om het sportteam te coachen,
  • die boodschappen doen of tuintjes bijhouden voor buurtgenoten die dat zelf niet meer kunnen maar wel graag zelfstandig blijven wonen;
  • die met een prikker en vuilniszak er een paar keer per week op uit trekken om zwerfvuil te verzamelen zodat wij allemaal weer kunnen genieten van een schone leefomgeving;

En niet alleen op 7 december. Laten we heel het jaar door wat vaker DANK JE WEL tegen ze zeggen!

En niet alleen op 7 december. Laten we heel het jaar door wat vaker DANK JE WEL tegen ze zeggen!

Op deze foto (rond 1983? genomen) ons pap (bovenste rij, in het midden) en een aantal andere supervrijwilligers tijdens de Stichting Kindervakantiewerk Bakel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.