CDA-Kamerlid Joba van den Berg heeft met Kamervragen opnieuw aandacht gevraagd voor een situatie, ditmaal in Gorinchem, waar PostNL heeft besloten brievenbussen weg te halen op onmisbare plekken in de gemeente. Eerder stelde Van den Berg deze handelswijze ook al aan de kaak bij vergelijkbare situaties in het Zuid-Hollandse Leidschendam-Voorburg en het Friese Tichelwurk. Volgens de Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid (SGPG) wordt onvoldoende rekening gehouden met de omgeving waar deze brievenbussen staan. Zo dreigen ouderen en mensen met een handicap de dupe te worden van het besluit van PostNL, aldus een bestuurslid van de Stichting.

Van den Berg: ‘Met de huidige terugloop in het aantal verstuurde brieven, is het onvermijdelijk dat er brievenbussen moeten verdwijnen. Maar wat mij betreft gebeurt dat veel te weinig in samenspraak met bewoners, welzijnswerkers en gemeenten. Zonder overleg dreigt deze basisvoorziening voor veel mensen onbereikbaar te worden. Dat kan nooit de bedoeling zijn. PostNL heeft hier een verantwoordelijkheid.’

Joba van den Berg heeft daarom aan staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) gevraagd om PostNL opnieuw te vragen in overleg te treden met Gorcumse partijen. Zodat brievenbussen ook voor kwetsbare groepen toegankelijk blijven.

--

Vragen van het lid Van den Berg (CDA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over het plan om brievenbussen weg te halen in Gorinchem

1
Kent u het bericht ‘Acht brievenbussen weg in Gorinchem: 'onbegrijpelijk'’ 1)

2
Wat is de reden dat zeker twee brievenbussen die volgens de Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid (SGPG) op onmisbare plekken staan mogelijk worden weggehaald?

3
Kunt u aangeven of PostNL de adviezen van de Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid (SGPG) (deels) niet heeft overgenomen? Zo ja, wat was hiervan de reden?

4
Klopt het bericht dat veel gebruikte brievenbussen moeten verdwijnen en veel minder ‘populaire’ bussen blijven staan? Zo ja, wat is hiervan de reden?

5
Bent u bereid om aan PostNL te vragen of zij bereid zijn om opnieuw met de betreffende welzijnsorganisatie(s) en de gemeente Gorinchem in overleg te treden om te bezien op welke wijze de brievenbussen in Gorinchem voldoende toegankelijk kunnen blijven voor kwetsbare groepen, zoals senioren die minder goed ter been zijn en inwoners met een beperking?

 

 

1) https://www.ad.nl/rivierenland/acht-brievenbussen-weg-in-gorinchem-onbegrijpelijk~ad78d835/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.