Enkele weken geleden werd er in de Kamer gesproken over de spoedeisende zorg, waar op dit moment veel speelt. Het CDA is blij dat de minister toen heeft aangegeven een actieplan op te stellen, samen met Ambulancezorg Nederland, de zorgverzekeraars en mogelijk nog enkele andere partijen. Deze week vond over dit onderwerp een vervolgdebat plaats.

Een belangrijk punt van het actieplan betreft de aanrijtijden van ambulances. Het streven is om de responstijden weer binnen de norm terug te brengen. CDA woordvoerder Joba van den Berg: “Het is goed om te horen dat mijn voorbeeld van Voorne-Putten, waar ambulances al jarenlang te vaak te laat arriveren, door de minister apart wordt meegenomen in het actieplan.” Zij wilde wel graag van minister Bruins weten in hoeverre bestuurders en burgers input voor dit actieplan kunnen leveren. Op haar vraag of de minister ervoor openstaat dat er een delegatie komt om de voorstellen toe te lichten, antwoordde de minister bevestigend; ‘de koffie staat klaar’.

Ook wilde Van den Berg graag weten of het klopt dat de eisen aan spoedeisende hulp jaarlijks hoger worden gesteld. Dat is niet zo, aldus de minister. De laatste jaren zijn daar geen extra eisen aan gesteld. En die eisen worden overigens ook niet zo gauw door de overheid gesteld. Het zijn vooral de professionals die kwaliteitsrichtlijnen maken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.