Op 15 en 21 december 2021 waren er weer coronadebatten. Onze inzet was met name gericht op sporten & bewegen en de langetermijnvisie. Want corona blijft bij ons. We moeten ermee leren leven.

Wat we nu zien is dat we telkens terugvallen in hetzelfde patroon. Dan lopen de besmettingen weer op en komt er weer een lockdown met steunmaatregelen. De huidige weg van lockdowns en steunpakketten is onhoudbaar. Niet alleen financieel maar ook sociaal, mentaal en maatschappelijk. Het knakt ook de spirit van ondernemers. De minister komt nu met een middellange termijnplan. Daar kijken we zeer naar uit. Wat het CDA betreft moeten de volgende zeven punten daar onderdeel van uitmaken:

  1. Centreren van coronazorg;
  2. Blijvend vaccineren van kwetsbaren;
  3. Ondersteunen dat publieke belangen belangrijker kunnen zijn dan individuele belangen;
  4. Accepteren dat niet alles in het leven maakbaar is;
  5. Gedrag aanpassen zoals altijd testen & thuisblijven bij klachten, maar ook zelf meer verantwoordelijkheid nemen gezond te blijven;
  6. Technologische mogelijkheden gebruiken zoals luchtreinigers;
  7. Wellicht tijdelijk structurele aanpassingen zoals een mondkapje in het OV tijdens bepaalde seizoenen.

Tot slot heb ik de minister gevraagd te onderzoeken of het onderscheid essentieel en niet-essentieel vanuit het oogpunt van de volksgezondheid wellicht anders gedefinieerd moet worden. Wij denken daarbij met name aan sport. Want niet kunnen sporten, maar slijterijen en coffeeshops open vindt het CDA bijzonder. Daar heb ik samen met onze woordvoerder sport Inge van Dijk en andere partijen een voorstel voor ingediend dat met een grote meerderheid is aangenomen. Lees het voorstel hier (link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2021Z24086&did=2021D51147)

Het hele debat terugkijken doe je hier (link: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/ontwikkelingen-rondom-het-coronavirus-38)

 

Joba van den Berg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.