Voorzitter, de minister eindigt zijn brief van 16 september jl. met: Met elkaar zijn we zo goed als mogelijk voorbereid op eventuele oplevingen van het virus.


En zeker voorzitter, het is goed dat het uitgangspunt is de samenleving zo veel mogelijk open te houden. En dat er per sector maatregelenladders en plannen zijn gemaakt mocht het virus grof toeslaan.

Maar voorzitter, het CDA is verbaasd over de opmerking dat we zo goed als mogelijk zijn voorbereid. We delen die conclusie in ieder geval niet. Tijdens het debat op 16 juni jl. zei ik al dat je het dak moet repareren als de zon schijnt en dat ik wat dat betreft buikpijn heb over corona. En die buikpijn is er nog steeds.

  • Want het wetsvoorstel dat grondslagen moet geven voor maatregelen is pas net aan de Tweede Kamer gezonden en dus nog niet van kracht. In het debat van juli 2021 heb ik daar al om gevraagd.
  • De landelijke functionaliteit Infectiebestrijding is pas volgend jaar zomer beschikbaar. Wat betekent dit voor deze winter? Bepaalt iedere GGD nog steeds zijn eigen kleur? En hoe is het met de financiering geregeld? Ik heb daarover ook Kamervragen gesteld.
  • Er is nog steeds geen normatieve discussie gestart. In september 2021 zei ik dat solidariteit vele gezichten kent. Zijn we solidair met de eenzame oudere in het verpleeghuis, de ondernemer met een eigen bedrijf die al zijn spaargeld kwijt is, de jongeren die zich opgesloten voelen en depressief worden, de zorgprofessionals die zich een slag in de rondte werken, de volwassenen die hun baan zijn kwijtgeraakt en wanhopig zijn, de ernstig zieken op de IC en/of de mensen die langdurige Covid oplopen. Wanneer gaan we met elkaar bespreken dat de samenleving en het leven niet maakbaar zijn en dat de dood bij het leven hoort?
  • De minister schrijft dat sport en bewegen mogelijk blijven tijdens besmettingsgolven. Mooi want in december 2021 stelde ik dat het vreemd is dat drankwinkels een essentiële sector zijn maar sport niet. En ik lees dat het kabinet te allen tijde sluiting van onderwijs, kinderopvang en langdurig zorg wil voorkomen. En dat er een handreiking is voor ontmoetingsplekken en buurtcentra en dat met de kerken gesprekken zijn gevoerd.

Maar hoe moet ik dit lezen? Want het kabinet schrijft ook dat er altijd rekening gehouden moet worden met een noodremscenario met vergaande maatregelen.

  • En ik lees alleen dat het kabinet gedragsadviezen van groot belang acht en dat er gedragsonderzoeken zullen zijn. Maar klopt het dat alleen de publiekscampagne over gedrag is gecontinueerd? Ik heb de standaard commercials gehoord. Maar ik heb inde brief van 16 september niet gelezen dat er maatwerk-inspanningen zijn gedaan voor specifieke groepen. Terwijl de heer Van Dissel op verzoek van CDA zowel in maart als november 2021 heeft laten zien dat gedrag bij de basismaatregelen spectaculair verschil maakt. Graag een reactie.
  • En hoe staat het nu met de onderlinge samenwerking? Is het nu verplicht om cijfers aan de leveren aan LNAZ en LCPS of nog steeds vrijwillig?
  • Wat is de stand van zaken m.b.t. ventilatie op scholen zeker gezien de hoge energieprijzen?
  • De minister gaat nog reageren op het rapport van WRR/KNAW: Coronascenario’s doordacht. Maar wat als het virus ineens weer grof toeslaat? Hoe zijn we volgens de minister dan voorbereid?

Voorzitter, tot slot nog enkele punten waarop we graag een reactie actie van de minister zien:

  • In het RTG over oversterfte kwam duidelijk naar voren dat NL het beste jongetje van de klas is m.b.t. de AVG en dat daardoor geen goed onderzoek mogelijk is. Bovendien is het beschikbare onderzoeksbudget zeer versnipperd en met een korte looptijd.
  • Het probleem van versnippering van onderzoekbudget is door prof. Marion Koopmans ook betoogd over long covid.
  • Er zijn nog steeds bureaucratische hindernissen om artsen en verpleegkundigen snel en flexibel in te zetten. Men heeft altijd in de zorg gewerkt maar moet toch een cursus doen en de BIG-toelatingsprocedure voor buitenlanders in NL is nog steeds zeer moeizaam. (CDA-resolutie).
  • Hoe staat het met inreisbeperkingen voor landen buiten EU? Andere landen hebben die al lang losgelaten.
  • Wat is de stand van zaken mbt beschikbaarheid van medicijnen zoals Pavloxid voor immuun gecompromitteerden?
  • Komt eiwit vaccin Novavax ook beschikbaar als booster of is dat alleen het vaccin van de Spaanse farmaceut Hipra?

Voorzitter, ik eindig met mijn oproep van 16 juni jl.: Pandemische paraatheid gaat verder dan corona en wat CDA betreft zijn we niet eens coronaproof. We pleiten daarom opnieuw voor pandemische paraatheid commissaris.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.