Het is goed dat diverse onderzoeken naar de faillissementen van het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen, samen met de kabinetsreactie, zijn afgerond en naar de Kamer zijn gestuurd. De manier waarop deze faillissementen anderhalf jaar geleden verlopen zijn, mag nooit meer gebeuren. De patiëntveiligheid heeft onverantwoorde risico’s gelopen en zorgmedewerkers verloren hun baan van de ene op de andere dag. Daarnaast kwam de (acute) zorg in de regio Flevoland flink onder druk te staan zoals de  ambulance locaties. Het is daarom belangrijk dat het kabinet maatregelen heeft aangekondigd, en voortvarend aan de slag gaat met de aanbevelingen uit de rapporten. Zoals de regionale betrokkenheid bij besluitvorming over acute zorg vastleggen in regelgeving, waar het CDA zich sterk voor heeft gemaakt.

Het CDA vindt dat zorg beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar moet zijn ook in de regio. De minister moet daar op toezien. Het is daarom van het allergrootste belang dat er lessen worden getrokken. Zeer terecht dat de commissie Van Manen stelt dat alle betrokkenen een gedeelde verantwoordelijkheid hebben en bereid moeten zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen in het belang van de patiënten.  

Het is wel teleurstellend de dat minister het niet nodig vindt om bevoegdheden van onderzoekscommissies wettelijk te borgen. Het is onverkwikkelijk dat Slotervaart de dans ontspringt vanwege een nieuwe koper en dat de curator IJsselmeerziekenhuizen in juridisch gevecht is met St. Jansdal. Want juist transparante governance en het voorkomen van belangenverstrengeling zijn volgens het CDA essentieel, maar het rapport daarover kan nu niet worden gemaakt.
 
Verder ziet het CDA ook graag dat de minister dwingender optreedt om de ICT eenduidiger te maken. Niet alleen voor betere informatie-uitwisseling, maar ook omdat er nog veel te veel tijd en geld in administratie gaat zitten, bijna 40%. Die onnodige administratietijd en –kosten moeten echt worden teruggedrongen.
Tot slot zou de Inspectie IGJ bij wet verplicht moeten worden om bij inspecties en bezoeken altijd te spreken met de Raad van Toezicht en niet alleen met het bestuur of de directie.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.