Het CDA steunt de lijn om vanaf volgende week voorzichtig verder te versoepelen. Dat gaf woordvoerder Joba van den Berg gisteren aan tijdens het coronadebat. Van den Berg zei verder ongerust te zijn over alle uitgestelde zorg en de werkdruk onder het zorgpersoneel: “Het ziekteverzuim is erg hoog, medewerkers in de zorg lopen op hun laatste benen en er vertrekt ook personeel door agressief gedrag van patiënten. Het is goed om daar op deze dag van de verpleging bij stil te staan.” Ze vroeg of de aanpak hiervan een prominente plaats krijgt in een nieuw herstelplan van minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport).
 
Om de werkdruk onder zorgpersoneel te verlichten en personeelstekorten aan te pakken, kwam Van den Berg ook zelf met een voorstel. Het CDA wil dat statushouders die in hun land van herkomst in de zorg werkten, hier sneller aan de slag kunnen. Nu lopen zij nog tegen verschillende belemmeringen aan, zoals het traag erkennen van diploma’s. Dat moet beter. Daarnaast vroeg Van den Berg aandacht voor startende ondernemers die geen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) vanwege de referentiesystematiek. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondernemers die vanwege bepaalde omstandigheden zoals een verbouwing, geen of een beperkte omzet hebben gedraaid. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch trok al eerder aan de bel voor een oplossing. De premier deed een toezegging om een voorstel van CDA, VVD, SGP, D66 en CU hierover uit te zullen voeren.
 
Ook werd vooruitgeblikt op de middellange termijn. Van den Berg: “Het coronavirus blijft voor langere tijd onder ons en de kans is aanwezig dat er nieuwe corona-varianten of andere infectieziektes opkomen.” Via een voorstel pleit het CDA er daarom voor om meerdere scenario’s op te stellen waarin bekeken wordt hoe nieuwe, extra druk op de zorg richting het najaar kan worden voorkomen.
 
Tot slot was er goed nieuws voor boekenliefhebbers. Naar aanleiding van vragen van het CDA met andere partijen besloot het kabinet bibliotheken eerder verder te openen. Dinsdag wordt er over de twee CDA-voorstellen gestemd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.