Vragen van de leden Omtzigt, Paulusma (D66), Van den Berg (CDA), Agema (PVV), Hijink (SP), Bikker (ChristenUnie), Stoffer (SGP), Van Esch (PvdD), Azarkan (DENK), Westerveld (GroenLinks), Kuiken (PvdA), Koekkoek (Volt), Van der Plas (BBB), Den Haan (groep-Den Haan) en Gündogan aan de minister van VWS over de aangenomen motie over long covid.

1. Herinnert u zich dat de motie 25.295, nr. 1916 op 5 juli 2022 is aangenomen en  dat het dictum luidt:  verzoekt de regering te bevorderen dat er structureel meer onderzoek gedaan wordt naar long covid, de diagnose, de biomedische oorzaak van long covid, de frequentie en de mogelijke behandelmethodes; verzoekt de regering de Kamer daarover binnen ongeveer een maand te informeren”?

2. Bent u bekend met het feit dat het Amerikaanse volkstellingsbureau nu vragen over longcovid in haar vragenlijsten meeneemt en dat de uitkomst is dat 16 miljoen Amerikanen in de leeftijdscategorie 18-65 vertellen dat ze long covid hebben en 2 tot 4 miljoen van deze mensen niet kunnen werken? (bron: report, Brookings Institute: New data show long Covid is keeping as many as 4 million people out of work https://www.brookings.edu/research/new-data-shows-long-covid-is-keeping-as-many-as-4-million-people-out-of-work/)

3. Is het u bekend dat het ook in Nederland om aanzienlijke aantallen mensen moet gaan, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat het UWV in de eerste helft van 2022 731 keuringen had met hoofddiagnose COVID en dat 62% volledig arbeidsongeschikt bleek te zijn? Bent u bekend met het feit dat dit nog waarschijnlijk nog maar het begin is, omdat iemand normaal gesproken pas 2 jaar na ziek worden, gekeurd wordt voor de WIA?

4. Heeft u een inschatting van de omvang van long covid in Nederland? Zo nee, bent u bereid om daar onderzoek naar te doen?

5. Kunt u een brief over de uitvoering van deze motie binnen twee weken aan de Kamer doen toekomen en daarin ingaan op elk van de genoemde aspecten in het dictum?

6. Kunt u vooral ingaan op het biomedische onderzoek dat in Nederland gedaan wordt, de wijze waarop dat nu gefinancierd wordt en de wijze waarop u gaat bevorderen dat dat structureel en grondig gaat gebeuren?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.