Het ministerie van Economische Zaken gaat in 2018 het gebruik van de 3,5 GHz band evalueren en is bereid daarbij de vast-draadloze oplossing voor snel internet die gebruikt wordt in Zeeland ook mee te nemen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van CDA Tweede Kamerlid Joba van den Berg.
 
Aanleiding voor de evaluatie is dat de 3,5 GHz-band geschikt zal worden gemaakt voor een nieuwe techniek 5G. Dit kan ten koste kan gaan van de ruimte op de frequentieband voor het aanbieden van breedbandinternet via een vast-draadloze verbinding in de buitengebieden. Dat houdt in dat via een combinatie van een vaste en een draadloze oplossing internetproviders hun klanten zo toch een snelle vaste internetverbinding kunnen aanbieden. Op dit moment wordt in het buitengebied in Zeeland via deze frequentieband al breedbandinternet aangeboden via een vast-draadloze oplossing.
 
Joba van den Berg: “Wij vinden het van belang dat in de gebieden waar glasvezel niet mogelijk blijkt, mensen toch over een vaste snelle internetverbinding kunnen beschikken via de vast-draadloze oplossing. Dit zou een oplossing kunnen zijn om het Zeeuwse buitengebied van de noodzakelijke breedbandverbinding te voorzien. Het is daarom goed dat bij de evaluatie ook nadrukkelijk de belangen van de inwoners van Zeeland in het buitengebied worden meegenomen.“

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.