Het nieuwe kabinet gaat de komende jaren extra investeren in de zorg. Het doel: zorg beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar houden. Ook voor de volgende generaties. De komende 4 jaren bedraagt die investering 3.5 miljard euro.

Waarom we dat doen? Zorgkosten groeien al jarenlang harder dan onze welvaart. Dat zet solidariteit tussen mensen onder druk. Per volwassene betalen we al 6100 euro per jaar aan de zorg. Als de zorgkosten zo door blijven stijgen is dat op lange termijn onhoudbaar. Want dan hebben we steeds minder geld voor andere publieke sectoren zoals onderwijs of sociale zekerheid.
Het nieuwe kabinet volgt daarom het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR): zorgkosten minder hard laten stijgen. Dat is echt wat anders dan bezuinigen. Bij bezuinigen krijg je minder geld. Nu gaan we ombuigen: zorgkosten stijgen dan nog steeds, maar we zorgen dat de stijging van de groei afvlakt. Als we nu niet ombuigen gaan de zorgpremies de komende jaren volledig door het dak.

Alsmaar stijgende zorgkosten hebben verschillende oorzaken. Allereerst wordt het beroep op de zorg steeds groter door toenemende vergrijzing. Dat is logisch want als je ouder wordt heb je gemiddeld genomen meer zorg nodig. Echter, de zorg groeit ook omdat er technisch steeds meer mogelijk is. En daar komt bij dat we de zorg aan het verbreden zijn: steeds vaker noemen we maatschappelijke problemen zorgproblemen. Dat wordt ook wel medicaliseren genoemd. Stijgende zorgkosten hebben ook te maken met het feit dat we veel aan het repareren zijn, in plaats van inzetten op voorkomen (preventie). Zo zijn obesitas en diabetes II volksziektes geworden waarbij leefstijl een belangrijke reden is.

Op al die punten neemt het nieuwe kabinet maatregelen: het Zorginstituut en de Nederlandse Zorgautoriteit krijgen meer bevoegdheden. En wetgeving gaat gegevensuitwisseling makkelijker maken. Zo kunnen we de administratieve lasten omlaag brengen. En dat is nodig omdat intussen 40% van de arbeidstijd van zorgmedewerkers wordt besteed aan administratie. Tijd, aandacht en geld die niet naar de patiënt kan gaan.

De organisatie van de zorg en perverse financiële prikkels worden aangepakt. Aan winstuitkeringen worden voorwaarden gesteld. En er wordt geïnvesteerd in preventie, te beginnen met kinderen zodat we een gezonde generatie laten opgroeien. Ook wordt er extra onderzoek gedaan naar drie ziektes die veel voorkomen: Alzheimer, obesitas en kanker. Het zijn allemaal noodzakelijke stappen om goede zorg voor toekomstige generaties te garanderen.


Joba van den Berg – zorgwoordvoerder CDA

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.