Joba van den Berg en Jaco Geurts hebben vragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en van Landbouw, over foutieve voorspellingen van het CBS over de uienoogst. Aanleiding voor de vragen waren de klachten van akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee. Die deed in verschillende media zijn beklag over het CBS, dat jaar na jaar de aanvankelijke geschatte opbrengst van de uienoogst naar beneden bijstelt. Gevolg voor de uienverbouwers is dat ze flink wat geld mislopen, want hun afnemers kopen in op basis van de aanvankelijk geschatte cijfers van het CBS. Wordt de oogst groot geschat, dan daalt de prijs, en omgekeerd. Dat is funest voor de marktwerking, aldus Hanse, want door het CBS blijft de prijs dus altijd laag. Nederland is een van de grootste uienexporteurs ter wereld; 80% van de uien wordt verwerkt in Zeeland.

Geurts en Van de Berg willen o.a. graag weten hoe de schattingen van de oogstramingen tot stand komen, en met welk doel ze worden opgesteld. Ook willen ze weten hoe de ministers tegen de klachten van Hanse aankijken. Ze vragen verder een overzicht van de laatste vijf jaar van de cijfers van het CBS ten aanzien van het uienareaal, zoals begroot en gerealiseerd, en de daadwerkelijke uienprijzen.

Ook voor andere gewassen, zoals aardappelen, maakt het CBS oogstramingen. De vragenstellers zijn daarom ook benieuwd naar voorbeelden van oogstramingen, van bijvoorbeeld aardappelen, die later naar boven zijn bijgesteld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.