Er moet zo snel mogelijk een nationale botoxkaart komen. Daarop moeten mensen kunnen zien waar ze veilig terecht kunnen voor botoxbehandelingen. Daar heeft CDA woordvoerder Joba van den Berg voor gepleit bij minister Bruno Bruins, naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf over wantoestanden op dit gebied. Daarnaast vindt het CDA het belangrijk dat er een voorlichtingscampagne wordt gestart om ouders en jongeren beter te informeren over de gevolgen en gevaren van botox en fillers.
 
De verwachting is dat alleen al dit jaar meer dan 400.000 mensen een botoxbehandeling zullen ondergaan. Van den Berg is geschrokken van de verhalen van (voornamelijk) vrouwen die verminkt zijn door een botoxbehandeling. “Vrouwen blijken heel gemakkelijk in een achterkamertje van een zonnestudio of bij de kapper een botoxbehandeling te kunnen krijgen. Achteraf blijken er dan hele slechte fillers te zijn gebruikt, waardoor er eerder sprake is van verminking dan van een schoonheidsbehandeling. Vervolgens moet in een ziekenhuis die schade weer hersteld worden. We moeten voorkomen dat nog meer jonge vrouwen worden verminkt.”
 
Van den Berg denkt dat veel schade voorkomen kan worden als duidelijk in kaart is gebracht waar mensen zo’n behandeling veilig kunnen ondergaan.

 
Vragen van het lid Van den Berg (CDA) aan de Minister voor Medische Zorg over de forse toename van cosmetische ingrepen zoals behandelingen met botox en fillers

 
1.      Bent u ermee bekend dat uit onderzoek van een groep Rotterdamse cosmetische artsen en dermatologen blijkt dat in 2016 ruim 390.000 behandelingen met botox of fillers zijn uitgevoerd? En dat dit er op neerkomt dat 1 op de 52 vrouwen tussen 18 en 70 jaar en 1 op de 324 mannen een dergelijke behandeling heeft ondergaan? 1) 2)

2.      Herkent u het beeld van de onderzoekers dat in het Erasmus MC patiënten behandeld worden nadat zij in een achterkamertje van een zonnestudio, of bij de kapper, slechte fillers of zelfs een soort plastic kregen ingespoten? 3)

3.      In hoeverre is met het inventariserend onderzoek naar schoonheidssalons dat Bureau KLB in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de zomer van 2016 heeft uitgevoerd, ook rekening gehouden met behandelingen bij bijvoorbeeld kappers en zonnestudio’s? 4)

4.      Welke resultaten hebben de aangekondigde bezoeken in 2017 door de IGZ aan schoonheidssalons opgeleverd? 5)

5.      Is de minister het met mij eens dat er een totaaloverzicht zal moeten komen van alle mogelijke plekken waar behandelingen van botox en fillers plaatsvinden, zodat er een duidelijk overzicht komt op de plekken die niet juist handelen, en op deze manier de rotte appels aan het licht komen en deze ook bekend worden? Zo nee waarom niet?

6.      Is de minister voornemens om een voorlichtingscampagne te starten om ouders en jongeren beter te informeren over de gevolgen en gevaren van botox en fillers? Zo ja, kan de minister toelichten wanneer en hoe dat zal gebeuren?

7.      Klopt het dat injecteren – en daarmee ook het injecteren van botox en fillers – nu al een voorbehouden handeling is volgens de Wet BIG? Wat gaat hierin precies verduidelijkt worden als de Wijziging van de Wet BIG in verband met de verbeteringen die worden doorgevoerd in het tuchtrecht wordt aangenomen, zoals in de bijbehorende nota naar aanleiding van het verslag geschreven hebt? 6)

8.      Klopt het dat de IGJ i.o. het toezicht op niet BIG-geregistreerde aanbieders van cosmetische behandelingen alleen reactief vorm geeft, op basis van meldingen? 7)

9.      Wordt van iedere patiënt die met schade door dergelijke behandelingen bij een ziekenhuis terecht komt, melding gemaakt bij de IGJ i.o.? Hoe veel meldingen heeft de IGJ i.o. afgelopen jaren ontvangen via zowel ziekenhuizen, patiënten als de NVWA? Wat is met deze meldingen gedaan? Hoe vaak heeft de IGJ i.o. (en voorheen de IGZ) afgelopen jaren een onderzoek gedaan en hoe vaak is aangifte gedaan bij de officier van justitie? Kan de minister een overzicht geven van het aantal meldingen die gemaakt zijn van de afgelopen 5 jaar en de aard van de verwondingen?

10.  Wat is de stand van zaken van het verbeteren van het kwaliteitskader cosmetische geneeskunde? Op welke wijze kan de verbetering van dit kwaliteitskader bijdragen aan een beter toezicht op niet BIG-geregistreerden?
 
 
 
1)            Telegraaf, “Massaal aan botox en filler” (24 maart 2018).
2)            Decates, T. , Wijs, L. , Nijsten, T. and Velthuis, P. (2018), “Numbers on injectable treatments in the Netherlands in 2016”, in: Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (6 maart 2018).
3)            Medical Facts, “Nederlanders massaal aan de botox en fillers” (26 maart 2018)
4)            Bureau KLB, “Behandelingen in schoonheidssalons 2016” (4 oktober 2016)
5)            TK 2016-2017, 31765, nr. 267
6)            TK 2017-2018, 34629, nr. 6, p.19-20
7)            IGZ, “Toezichtplan Cosmetische Sector” (december 2014)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.