Vragen van de leden Van den Berg (CDA) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over zelfvoorzienend zijn van generieke geneesmiddelen

  1. Kent u het bericht "Massive Lieferingpasse bei Arzneimittel-Generika drohen" op BR24 van 17 oktober jl.(1) alsmede het bericht in Trouw Productie van essentiële medicijnen kun je niet alleen aan Aziatische landen overlaten door microbiologen Heiman Wertheim en Jan Kluytmans. (2)
  2. In hoeverre speelt in Nederland het scenario waarover een coalitie van geneesmiddelenbedrijven in Duitsland de noodklok luidt, namelijk dat de lokale productie van generieke geneesmiddelen in West-Europa afstevent op een crisis waardoor de levering van vitale medicijnen aan patiënten op het spel staat, als gevolg van de hoge inflatie en exploderende kosten voor energie, verpakkingen en grondstoffen? Als dit scenario zich in Nederland voordoet, welke acties onderneemt u? Kunt de u situatie in Zuid-Europese landen schetsen? En wordt dit onderwerp besproken met de minister van andere EU-landen? Zo ja, is er sprake van een gezamenlijke conclusie c.q. actieplan?
  3. Kunt u een inschatting geven van de impact van de energiecrisis op lokale producenten van generieke medicijnen in Nederland? Welke acties onderneemt u daarop?
  4. Hoe kijkt u naar het risico dat de afhankelijkheid van landen als China en India fors toeneemt wanneer West-Europese producenten van generieke medicijnen omvallen? Hoe wordt de afhankelijkheid van Azië op het vlak van (generieke) medicijnen afgebouwd? 
  5. Acht de minister het wenselijk verzekeraars te verplichten strategische en geopolitieke factoren, zoals zelfvoorzienendheid mee te wegen bij de inkoop van generieke medicijnen? Zo ja, bent u bereid zorgverzekeraars te verplichten om een bepaald percentrage van de generieke medicijnen in te kopen bij bijvoorbeeld producenten binnen een straal van tweehonderd kilometer rond Arnhem wanneer die productie voorhanden is? Zo nee, waarom niet?
  6. Bent u het met CDA en SGP eens dat zelfvoorzienendheid iets anders is dan leveringszekerheid en dat het belangrijk is dat we als Nederland en/of EU zelfvoorzienend zijn? Zo nee, waarom niet?
  7. Kunt u conform uw toezegging tijdens het commissiedebat EU-Gezondheidsraad van 30 november 2022 aangeven hoe de zelfvoorzienendheid van de EU is toegenomen (grondstoffen, productielocaties) sinds begin 2021?

 

(1) https://www.br.de/nachrichten/wirtschaft/generika-branche-warnt-vor-massiven-medikamente-lieferengpaessen,TKWFjtC

(2) https://www.trouw.nl/opinie/productie-van-essentiele-medicijnen-kun-je-niet-alleen-aan-aziatische-landen-overlaten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.