Vrijdag 14 januari - GRONINGEN / LEIDEN - Samen met regionale CDA bestuurders een werkbezoek gebracht aan afdeling kinderhartchirurgie UMC Groningen en Leiden UMC. Alleen Erasmus MC in Rotterdam en het Utrecht MC zouden in de toekomst nog kinderhartchirurgie kunnen uitvoeren. Dat heeft de minister eind december vorig jaar besloten. Het concentreren van kinderhartchirurgie in twee ziekenhuizen (Utrecht en Rotterdam) in Nederland doet op veel plekken pijn. Het heeft met name gevolgen voor kinderen, ouders, artsen en ander ziekenhuispersoneel in Amsterdam, Leiden en in het Noorden (UMCG in Groningen).

In de basis begrijpen we dat hoogcomplexe operaties worden geconcentreerd. Artsen kunnen kennis en kunde bundelen en zo beter expertise ontwikkelen. Het besluit over de kinderhartchirurgie is wat het CDA betreft echter onvoldoende onderbouwd. De minister moet wat ons betreft een keuze maken op basis van objectieve criteria. En het moet duidelijk zijn wat de keuze betekent voor de rest van de zorg op die locatie: een impact-analyse noemen we dat. Beide ontbreken. Ten slotte missen we het aspect van regionale spreiding.

In de commissie VWS in de Tweede Kamer hebben we afgesproken hierover met de minister over in gesprek te gaan. We krijgen eerst een vragenronde, daarna een rondetafelgesprek met betrokkenen en vervolgens een debat. Namens het CDA zal ik de minister bevragen op de bovenstaande punten. Wordt dus vervolgd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.