Deze week is in de Tweede Kamer de wet over de CoronaMelder behandeld en aangenomen. De CoronaMelder is een app die mensen op hun mobiele telefoon kunnen installeren. Het doel is om het coronavirus onder controle te houden en zo veel mogelijk te bestrijden. De app is ontwikkeld in samenwerking met andere Europese landen, om het bron- en contactonderzoek te ondersteunen. Door de app kunnen meer mensen sneller worden opgespoord en bereikt, maar zonder dat daarbij hun privacy in het geding komt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zelfs complimenten gemaakt over de privacy-vriendelijkheid van het ontwerp.

Wat het CDA belangrijk vindt
Voor het CDA zijn er drie zaken belangrijk:
Dat het gebruik van de app echt vrijwillig is: geen dwang maar ook geen drang! Werkgevers en horecagelegenheden bijvoorbeeld mogen niet vragen of iemand de app gebruikt. Dat is nu bij wet vastgelegd.
Zeven provincies hebben grensregio’s. Juist voor de mensen die daar wonen is het van belang dat er samengewerkt wordt met het buurland. Het CDA heeft daartoe een amendement (voorstel om de wet aan te passen) ingediend. Deze is aangenomen, waardoor die samenwerking met andere Europese landen met hetzelfde meldingssysteem mogelijk wordt.
Ten slotte heeft het CDA gepleit voor duidelijke communicatie bij de landelijke lancering van de app. Over wat de app doet, over de vrijwilligheid, maar ook over wat de app niet doet.

Hoe de app werkt:
1.    De app maakt voor elke telefoon een eigen code. In deze code staat geen informatie over jou of je telefoon. De code is helemaal anoniem en verandert elk kwartier.
2.    Telefoons delen hun codes als ze bij elkaar in de buurt zijn via Bluetooth Low Energy. De app weet niet van wie de telefoons zijn en ook niet waar ze waren.
3.    Als iemand corona heeft kan deze persoon zijn/haar codes op een lijst zetten. Dat gebeurt met behulp van een GGD-sleutel zodat er geen valse meldingen zijn. Alle codes ouder dan 14 dagen worden automatisch van de lijst verwijderd.
4.    Elke telefoon controleert of het de codes op de lijst eerder is tegengekomen.
5.    Je krijgt een melding als de codes van een besmet persoon op je telefoon staan. Dit betekent dat je met zekerheid langer dan 15 minuten in de nabijheid bent geweest van iemand die achteraf besmet bleek te zijn.
6.    In de melding staat wanneer je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Niet wie het is en waar het was. Je krijgt dan tips wat je het beste kunt doen.

Sinds 17 augustus wordt er met de app proefgedraaid in de noordelijke provincies. Intussen hebben 1,1 miljoen mensen de app gedownload. Het is te hopen dat dat er nog veel meer worden en dat ook oudere smartphones straks de app kunne gebruiken. Want de verwachting is dat wanneer minimaal 10 tot 15% van de Nederlanders de app gebruikt het de verspreiding van het virus al kan helpen tegen te gaan. Immers, met de app kan de GGD meer mensen traceren en sneller.

Daarnaast blijft het belangrijk je aan de algemene maatregelen te houden: afstand houden, drukte vermijden, regelmatig je handen wassen, niezen/hoesten in je elleboog. Bij klachten thuisblijven en laten testen. Alleen samen houden we het virus onder controle. Op die manier kunnen we onszelf en kwetsbare mensen beschermen, de mensen in de zorg laten bijkomen, achterstanden wegwerken en de sociale en economische schade beperken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.