Mona Keijzer is Staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat. Ze is verantwoordelijk voor het Midden-en Kleinbedrijf, ondernemerschap, start- en scale-up beleid, mededingingsbeleid, consumentenzaken, post, ruimtevaart, innovatie en topsectoren, telecom en regiobeleid. Keijzer: “Dat zijn portefeuilles die iedere Nederlander aangaan. Iedereen is consument, en 7 op de 10 Nederlanders hebben een baan binnen een MKB-bedrijf. Zij zijn het fundament van onze economie.”

Ze komt uit Volendam, is getrouwd, en moeder van 5 zonen. Ze is dus niet onbekend met het ondernemerschap: “Volendam is een ondernemersdorp. De helft van mijn familie heeft een eigen bedrijf, de andere helft werkt bij hen, bij wijze van spreken.”  Van huis uit is ze jurist en bestuurskundige. Ze is eerder raadslid en wethouder geweest in Waterland en Purmerend en deed in 2012 mee aan de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Sinds 2012 zat Mona in de Tweede Kamer met de portefeuille zorg en werd ze bekend met het meldpunt ‘meld het Mona’. Ze is sinds 2017 lid van het kabinet Rutte III.

Als staatssecretaris van Economische Zaken bewaakt ze de menselijke maat in nieuwe beleidsvoorstellen en kwam zo onder andere met de franchisewet. Deze regelt een eerlijkere balans tussen franchisegever en franchisenemer, waarmee de positie van de MKB’er dat de lokale uitbater is van een keten beter beschermd is. Volgens Keijzer is “een eerlijke economie noodzakelijk voor het voortbestaan van de leefbaarheid in onze binnensteden en dorpen”. Daarnaast werkt ze hard aan innovatie en technologische vooruitgang: “Innovatie is goed en noodzakelijk, maar we moeten niet doorslaan ten koste van alles. Wanneer samenlevingen nieuwe technologieën niet omarmen komen ze op achterstand, maar dit betekent niet dat ze niet gereguleerd kan worden.” Daarom pleit Keijzer in Europees verband voor een extra instrument in het mededingingsbeleid waarmee een eerlijk speelveld in de platformeconomie kan ontstaan. Ook heeft ze voorgesteld om oneerlijke concurrentie van buiten de Europese Unie (bv vanuit China) aan te pakken via een Level Playing Field-instrument.

Mona Keijzer houdt zich daarnaast actief bezig met het promoten van meer vrouwelijk leiderschap. Keijzer: “Toen ik twee jaar geleden 50 werd, keek ik om mij heen en zag ik mijn vroegere studiegenoten uit de collegebankjes niet meer. Sowieso als ik ergens kom als Staatssecretaris zie ik meestal een zaal vol mannen in pakken. Op zich niks mis mee, ik heb thuis ook alleen mannen, maar toch moet dit anders. Daarom vraag ik meer aandacht voor vrouwen in selectieprocessen. Dat doe ik zelf al in mijn rol als staatssecretaris bij Economische Zaken, maar ik vind het ook belangrijk dat onze partij dit doet. Ik ben er van overtuigd dat diversiteit, een goede afspiegeling van onze samenleving en een evenwichtige combinatie van mannen en vrouwen tot het beste resultaat leidt’.

“Volendam is een ondernemersdorp. De helft van mijn familie heeft een eigen bedrijf, de andere helft werkt bij hen, bij wijze van spreken.”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.