15 maart 2013

Jong en oud, het hele verhaal

Het CDA is de partij die generaties met elkaar wil verbinden. Ouderen zijn in onze ogen veel meer dan alleen maar mensen met een hoge leeftijd. Soms hebben ze een hoogbejaarde moeder in een verpleeghuis zitten. Vaak hebben ze kinderen en kleinkinderen, waar ze regelmatig op passen. Ouderen zijn vaak mantelzorger voor een zus, kind of buurman. Kortom, ouderen zijn meer dan alleen maar een groep waar je een koopkrachtplaatje op kunt plakken. 

Het beleid van de VVD en de PvdA is erg negatief voor ouderen. Op het gebied van de zorg, koopkracht en pensioenen. Onnodig negatief, want er zijn alternatieven. Het CDA wil graag het hele verhaal vertellen, het eerlijke verhaal. Het is een feit dat we de komende jaren allemaal moeten inleveren. Maar wij denken dat wij met onze plannen de economische malaise een halt toe kunnen roepen. Dat we banen kunnen creëren voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat we de zorgen weg kunnen nemen die er bij ouderen bestaan als het gaat om de toekomst van hun nageslacht. 

Zorg
Sommige mensen zijn door geboorte, ongeluk of ouderdom de rest van hun leven aangewezen op langdurige, lijfgebonden zorg. Dat recht op zorg staat bij het CDA niet ter discussie. De AWBZ blijft bestaan, maar wordt wel gemoderniseerd. Door mensen keuzes te bieden via zogenaamde zorgtegoedbonnen. Met het geld dat die bonnen waard zijn, bepalen mensen zelf waar ze de zorg inkopen. 

De ‘A’ in CDA staat voor appèl. Dit betekent dat wij een beroep doen op elkaar. Wij kunnen en moeten zorgen voor elkaar. Vanuit die gedachte wil het CDA bezuinigen op de zorg. Mensen zullen meer zelf moeten doen. Maar er blijft een basis waar mensen op kunnen blijven rekenen. Zowel binnen de muren van een verpleeghuis als in de thuissituatie. Verzorging, verpleging, begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp blijven dus onderdeel van de zorg. Als het kan, door gemeenten (begeleiding, dagbesteding, huishoudelijk verzorging). Als het moet, als verzekerd recht via de AWBZ (verzorging en verpleging). Het is logisch dat kritisch naar het verzekerd pakket gekeken wordt en naar wat mensen zelf kunnen betalen. 

Mensen moeten zich geen zorgen hoeven maken over wat er met hen gebeurt als hun gezondheid drastisch verslechtert. Mensen moeten kunnen blijven rekenen op een veilige en verzorgde oude dag. Thuis zolang het kan. In een verpleeghuis wanneer het moet. 

Het CDA heeft oog voor het vele maatschappelijk relevante werk dat ouderen doen. Als vrijwilliger en als mantelzorger. Maar ook in betaald werk. De pensioengerechtigde leeftijd stijgt immers, waardoor mensen langer werkzaam zijn. Het CDA heeft oog voor de moeilijke positie van veel ouderen op de arbeidsmarkt. Wij blijven pleiten voor specifiek arbeidsmarktbeleid gericht op 50+’ers. Dus extra inzet en extra middelen. 

Koopkracht
De komende jaren zullen we allen met minder inkomen genoegen moeten nemen. Het CDA vindt het creëren van werkgelegenheid belangrijker dan volledig herstel van koopkracht. Maar: door de verschillende maatregelen van het kabinet ontstaat er een stapeling van lasten voor middeninkomens en gezinnen met kinderen. Voor de gezinnen zijn de kosten voor kinderopvang, de bezuinigingen op de kindregelingen en het afschaffen van de studiefinanciering aanleiding voor grote zorgen. Maar ook ouderen vallen vaak onder de middeninkomens. Ook zij krijgen met stapeling van lasten te maken. Het CDA zal zich blijven inzetten voor de belangen van deze groepen. 

De rekening van de ondoordachte plannen van het kabinet wordt neergelegd bij mensen die het toch al zwaar hebben. Dit was nog tot daar aan toe geweest als het kabinet de opbrengsten gebruikt om de economie uit het slob te halen. Helaas. 

Het CDA heeft een voorstel ingediend om bij de voorjaarsnota scherp te blijven letten op stapel-effecten van de bezuinigingen. Vooral in de sociale zekerheid en de zorg, met specifieke aandacht voor middeninkomens. Deze motie is in de Kamer breed gesteund. 

Het CDA vraagt ook specifieke aandacht voor koopkrachtpositie van ouderen. Er zijn inmiddels 2 specifieke rapporten verschenen waarin de effecten van de bezuinigingen op de zorg voor de koopkracht van ouderen tegen het licht gehouden zijn. Het beeld dat daar uit naar boven komt is schokkend. Helaas wil het kabinet nog niet toegeven dat de maatregelen andere gevolgen hebben dan vooraf werd ingeschat en ook aan de Kamer is voorgespiegeld. In het onderzoek van het Nibud is geen rekening gehouden met bezuinigingen in de zorg. Het onderzoek van Nyfer doet dat wel. Uit dit laatste rapport blijft dat vooral de ouderen met middeninkomens het zwaar te verduren krijgen. Het kabinet lijkt met haar maatregelen spaarzaamheid en zuinig leven te willen bestraffen. Dat vindt het CDA de omgekeerde wereld. Dan ondermijnen we een kracht die de Nederlandse samenleving al heel lang juist kenmerkt. 

Het CDA zal de gevolgen van de zorgbezuinigingen op het inkomen van ouderen zeer kritisch blijven volgen. 

Pensioenen
Het Nederlandse pensioenstelsel is één van de beste ter wereld met een vermogen van meer dan €900 miljard. Het CDA vindt het belangrijk dat we zuinig zijn op dit stelsel. Het heeft zijn succes te danken aan het feit dat het een privaat stelsel is, dus los staat van de overheid. 

Het huidige stelsel kent een aantal problemen: door de snel stijgende levensverwachting, de relatief magere rendementen op aandelen het afgelopen decennium, maar vooral de lage rente, kampt een aantal fondsen met onderdekking. Dat betekent dat de beloofde pensioenen hoger zijn dan het aanwezige vermogen, (beiden gewaardeerd op marktwaarde). Voor het CDA is vanwege de verbinding tussen generaties van het grootste belang dat nu én in de toekomst pensioengerechtigden zoveel mogelijk kunnen blijven rekenen op hun pensioenuitkering. 

Het CDA vindt dat de huidige regering de pensioenfondsen op een aantal punten nodeloos in gevaar brengt:

-      Door in te stemmen met een Financiële transactiebelasting. Ook al wordt hij alleen uitgevoerd door andere landen, toch worden Nederlandse pensioenfondsen extra belast. Bijvoorbeeld wanneer zij Duitse staatsobligaties kopen.

-      Door te streven naar €6 miljard minder pensioenpremie en dat als besparing in te boeken in het regeerakkoord. 

Verder vindt het CDA dat fondsen heel scherp moeten sturen op de kosten. Tot slot verzet het CDA zich tegen aangekondigde nieuwe Brusselse regelgeving, wanneer deze de kern van ons stelsel aantast. Het stelsel is Nederlands en dat moet zo blijven.

Maart 2013 

Pieter Heerma
Mona Keijzer
Pieter Omtzigt 

Woordvoerders CDA Tweede Kamerfractie

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.