Kandidaten TK21
18 februari 2022

Kamervragen over het bericht 'FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie'

Vragen van de leden Inge van Dijk en Knops (beiden CDA) aan de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Financiën over het bericht 'FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie'.

Vraag 1:
Heeft u kennisgenomen van bovenstaand bericht? (1)

Vraag 2:
Was u op de hoogte van het geschil tussen de FIOD en het Team Specialistische Operaties (TSO), als gevolg waarvan het TSO al zo’n vier maanden geleden naar huis is gestuurd en hun werkzaamheden dus sindsdien stilliggen?

Vraag 3:
Waarom heeft u het niet nodig gevonden de Kamer hierover te informeren?

Vraag 4:
Klopt het dat de toelagen voor het TSO voor het werken op onregelmatige tijden, dat wil zeggen over- en nachtelijke uren, door de FIOD zijn stopgezet? Zo ja, waarom zijn deze toelagen stopgezet?

Vraag 5:
Hoe beoordeelt u de uitspraken van het TSO dat de schorsing het gevolg is van de binnen de FIOD heersende angst- en afrekencultuur en dat in hun ogen een sociaal onveilige werksfeer bestaat, waarbij kritische vragen (over arbeidsvoorwaarden) niet op prijs worden gesteld en dreigementen worden geuit?

Vraag 6:
Bent u op de hoogte van het bestaan van zo’n cultuur? Zo nee, hoe wilt u dit verder gaan onderzoeken? Zo ja, wat wilt u hiermee gaan doen?

Vraag 7:
Kunt u aangeven waarom er maanden tijd overheen moeten gaan om een dergelijk geschil op te lossen?

Vraag 8:
Vindt u het verantwoord dat de werkzaamheden van het team al maanden stilliggen en wat zijn daarvan de gevolgen voor lopende zaken met betrekking tot het opsporen van financiële en belastingfraude?

Vraag 9:
Hoe wilt u deze situatie zo snel mogelijk oplossen?

(1) De Telegraaf, 17 februari 2022, ’FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie'.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.