21 februari 2022

Raymond Claus ondertekent manifest "GEEN HAAT IN DE RAAD"

Het CDA Brunssum vraagt aandacht voor de verharding in de (gemeente)politiek. Zij komt daarom met het Manifest ‘Geen haat in de raad’. Het CDA Brunssum roept alle partijen in Brunssum op het Manifest ‘Geen haat in de raad’ te ondertekenen.

Wie de laatste weken het debat in politiek Den Haag heeft gevolgd zag dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt verder te ontsporen. Ook in veel gemeenteraden ziet het CDA een verharding die ons grote zorgen baart. Maar liefst 15% van de raadsleden heeft zelf te maken met bedreigingen. Het CDA vindt dat we dit in Brunssum moeten voorkomen.

"Het is niet alleen een probleem van de politiek. De verharding en verhuftering van de samenleving is iets wat ambulancepersoneel, boa’s, politieagenten, GGD-medewerkers, journalisten en vele anderen vrijwel dagelijks ervaren. Zowel op straat als online. Nog afgelopen weekend werd een politieagent van het basisteam in Kerkrade is gewond geraakt nadat een scooterrijder op hem inreed na een controle op de Brunsummerweg in Landgraaf. Het Manifest 'Geen haat in de raad' is ook daarom ook door mij als CDA-lijsttrekker in Brunssum getekend. Het manifest  is door 120 collega-lijsttrekkers van het CDA getekend om aandacht en inzet te vragen voor deze problematiek.

Het CDA zet in op een Brunssum met minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als goede buur, vrijwilliger of mantelzorger. Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het fundament van een sterke samenleving."

Wie de laatste weken het debat in de Tweede Kamer, maar ook in ons eigen Brunssum, heeft gevolgd zag dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt verder te ontsporen. Ook in de gemeentepolitiek zien we opnieuw een verharding en versnippering die ons grote zorgen baart. Eén op de zes raadsleden heeft zelf te maken met bedreigingen. Het is niet alleen een probleem van de politiek. De verharding en verhuftering van de samenleving is iets wat ambtenaren, boa’s, politie-agenten, GGD-medewerkers, journalisten en vele anderen vrijwel dagelijks ervaren. Zowel op straat als online.

Laten we eerlijk zijn: Brunssum heeft niets aan spektakelpolitiek waarbij campagnes leiden tot nog meer polarisatie. Het maakt de problemen in onze gemeente en daarbuiten niet kleiner; het vinden van draagvlak voor broodnodige veranderingen wordt dan steeds moeilijker. En ondertussen verliest de kiezer steeds meer het vertrouwen in de politiek. Eind vorig jaar gaf zestig procent van de kiezers aan geen vertrouwen meer te hebben in de politiek en de overheid. Vijftien procent is al helemaal afgehaakt. Zij hebben het gevoel dat de politiek er niet meer voor hen is.

De onlangs verschenen Atlas van Afgehaakt Nederland brengt de mensen achter de cijfers in beeld. Meerdere groepen haakten al af, nu dreigen ook de ouderen en middengroepen af te haken. Ook zij hebben steeds vaker het gevoel er alleen voor te staan en oude, vertrouwde zekerheden te verliezen. Lichtpuntjes zijn die gemeenten waar het vertrouwen opvallend stabiel blijft. Het zijn steden en dorpen met een rijk maatschappelijk leven, waardoor mensen meer op elkaar betrokken zijn en zich actief inzetten voor de gemeenschap waar ze leven, wonen en werken.

"Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het geheim van een sterke samenleving. In maart gaat Nederland weer naar de stembus. Voor de gemeenteraad in uw eigen dorp of stad. Als CDA-lijsttrekkers in heel Nederland willen wij een dam opwerpen tegen scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen in onze gemeenteraden. Wij roepen alle andere partijen op om constructief campagne te voeren en zich aan te sluiten bij onze campagne: geen haat in de raad. In de nieuwe gemeenteraden gaan wij meteen het gesprek aan om samen met alle partijen van goede wil de ‘Haagse toestanden’ te weren uit onze gemeenteraad. Ook willen we met deze partijen kijken wat we samen kunnen doen om de verharding en de verhuftering in de samenleving te verminderen," aldus het manifest.

Voor zo'n Brunssum zet het CDA zich met alle liefde in.

Het CDA Brunssum roept alle partijen in Brunssum op het Manifest ‘Geen haat in de raad’ te ondertekenen. Vragen en/of opmerkingen? Stuur een bericht naar Raymond Claus via info@cdabrunssum.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.