07 december 2017

Verklaring CDA Brunssum naar aanleiding van opstappen van burgemeester Winants

foto: Luc Lodder

‘Degene die had moeten vertrekken, bleef; degene die had moeten blijven, gaat nu helaas weg.’

Het CDA Brunssum betreurt zeer dat onze burgemeester, dhr. Winants, tot het besluit is gekomen om per 1 januari zijn ontslag in te dienen. Tegelijkertijd hebben wij ook alle begrip voor deze keuze, nu zijn eigen integriteit in het geding dreigde te komen.

Wij willen via deze weg onze waardering voor burgemeester Luc Winants duidelijk maken. Hij heeft in de jaren van zijn burgemeesterschap blijk gegeven van een enorme betrokkenheid bij de gemeente en haar inwoners. Als een echte burgervader en mensenmens is hij benaderbaar en kan hij mensen inspireren. Daarbij is hij niet bang om zonder omhaal van woorden te zeggen waar het op staat. Ook dat is wel eens nodig.

De gang van zaken die de opmaat gaf tot het vertrek van burgemeester Winants is intens te betreuren en heeft het aanzien van Brunssum ernstige schade berokkend. Wij rekenen dit de lokale partijen dan ook aan, op basis van de feiten die er liggen. Immers, degene die had moeten vertrekken is gebleven; degene die had moeten blijven voor de belangen van alle Brunssummers, gaat nu weg.

Met deze burgemeester mogen we in de Brunssum en de regio Parkstad terugkijken op veel mooie tijden en goede resultaten. De realisatie van voorzieningen moeten hier genoemd worden: de Brede Scholen, het Zorgplein, het Clemensdomein, een nieuwe Brikke Oave en het mooi heringerichte Lindeplein. Het succes van de noodopvang voor vluchtelingen, waarbij Brunssum zich gastvrij toonde. En aan internationale hoogtepunten, zoals de Parade 2016, de viering van 50 jaar NAVO en de Veteranendagen. Dit zijn zaken waarmee Brunssum mooi op de kaart is gezet en waarbij voor onze burgemeester geen moeite te veel was.

De inspanningen van dhr. Winants om in de afgelopen jaren verandering te brengen in de bestuurscultuur hebben helaas niet voor de gewenste uitkomst gezorgd. Ook dat betreuren wij ten zeerste. Wij geloven dat zowel de burgemeester als de inwoners van Brunssum recht hebben op een raad en een college waarbij de integriteit boven elke twijfel verheven is. Wethouders en burgemeester dienen daarbij een goed functionerend team te vormen.

Wij zijn verder blij dat bij de voordracht gekozen is voor een uitstekende bestuurder van CDA-huize. Dhr. Gerd Leers zal als geen ander in staat zijn om te gaan puinruimen en de voorwaarden te scheppen die nodig zijn voor een gezond en integer bestuur dat na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zal aantreden. Bij deze verwelkomen wij hem van harte en vertrouwen op een goede samenwerking tot er een nieuwe burgemeester is geïnstalleerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.