20 mei 2021

Actieve verenigingen, actieve gemeente

Als bevlogen scheidsrechter , (helaas niet getalenteerd) voetballer, schaker en bestuurslid gaat het verenigingsleven mij aan het hart.. Verenigingen vormen het cement van een vitale samenleving. Daarom ben ik opgetogen over de komst van de nieuwe sporthal, een langgekoesterde wens van mijn partij die eindelijk vervuld gaat worden. Eindelijk kunnen al onze eigen binnensportverenigingen weer lokaal terecht en zijn er wellicht mogelijkheden voor nieuwe sporten.

Corona laat helaas diepe sporen achter. Net zoals velen kijk ik reikhalzend uit naar versoepelingen. Vele inwoners zijn minder gaan bewegen, met grote gevolgen voor de fitheid van onze gemeente. En niet minder belangrijk: verschraling van het verenigingsleven, doordat we al maandenlang verstoken zijn van activiteiten. Een groot gemis in ons sociale leven.

Maar hoe ziet ons verenigingsleven er straks nog uit? Wat als subsidies wegvallen, sponsors en vrijwilligers stoppen en nieuwe leden wegblijven? Ik zet mij in om verenigingen binnen de gemeente te faciliteren en te ondersteunen, waar dat kan en noodzakelijk is. Derhalve juich ik de nieuwe “Ik steun...” campagne van Gennep Doet Mee van harte toe. Een hart onder de riem voor onze verenigingen, waar ik eerder tijdens raadsvergaderingen toe opriep. Daarbij dienen we wel zorg te houden dat sport en verenigingsleven voor iedereen altijd betaalbaar toegankelijk blijft. 

Samen kunnen we deze crisis aangrijpen om gezonder en gelukkiger te worden door veel meer te bewegen. Blijf betrokken, zowel als lid als vrijwilliger.
Juist in deze moeilijke tijd wordt de kracht van onze verenigingen getest. Laat hen niet vallen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.