11 juli 2015

Algemene beschouwingen van 22 juni

De economie trekt al weer een beetje aan, gelukkig maar, want het is nodig. Wellicht is het ons college ook opgevallen dat er een nieuw college van GS is aangetreden. Hun coalitieprogramma is ambitieus, en -groot verschil met ons-, de provincie heeft wel geld. Wij verwachten dan ook van ons dagelijks bestuur dat men al intensief in overleg is met gedeputeerde staten.

Voorzitter na heel veel missers in het eerste jaar van deze coalitie, zoals het legaliseren van Diekendaal met grote gevolgen voor onze woningbouw mogelijkheden in de kernen, het stoppen met de rondweg met enorme financiële gevolgen, een vernietigend rapport van de rekenkamer over het Kernenbeleid past het ons ook om de coalitie een compliment te maken, namelijk men is over zijn eigen schaduw heen gestapt en heeft tegen alle voornemens zoals opgenomen in de verkiezingsprogramma’s, toch ingestemd met de verkoop van de Brem aan Maessen projecten bv in Venray.

Onlangs publiceerde de Gelderlander cijfers over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in Land van Cuijk. Daaruit bleek dat het aantal arbeidsplaatsen in Gennep sinds 2008 gedaald is, onder meer een gevolg van de faillissementen van Bovema en CMF Janssen, in 2013 nam het aantal banen weer toe, wellicht heeft dit te maken met de concentratie van de bedrijven van Emons op de locatie in Milsbeek en de vestiging van het hoofdkantoor van Dichterbij. Dit soort ontwikkelingen zijn van groot belang voor onze Gennepse samenleving. Wij verwachten dat de groei van het aantal banen de komende jaren zeker zal toenemen door de ontwikkelingen op De Brem. Wellicht was het u ook opgevallen dat het aantal banen in Venray erg sterk gegroeid is, hun geheim… zou dat Maessen zijn. Wij verwachten dat hij er zeker mee te maken heeft.  We rekenen erop dat de komende jaren het aantal mensen in een uitkering en/of re-integratie traject zal afnemen. Wij hebben hierover een vraag: welke concrete afspraken heeft wethouder Lucassen met Maessen projecten gemaakt inzake het aantal banen voor mensen uit onze doelgroepen?

Als er meer banen komen, komen er ook meer mensen, niet alle medewerkers zullen in Gennep wonen, ze zullen ook niet allemaal in Gennep komen wonen, maar een deel wel. Dat betekent dat we aan de slag moeten met onze woningmarkt. Dat komt mooi uit, nu de provincie voor ons gelden klaar heeft liggen voor woningbouwprojecten die krimp en leegstand kunnen tegen gaan. We hebben nog wel wat van dergelijke projecten. Wellicht is er ook behoefte aan goedkope woonruimte, kamerbewoning. Dat zou mooi passen in het businessplan van Roepaen, zo snijdt het mes aan twee kanten, voor het monument geldt “behoud door ontwikkeling. Kortom, op naar Maastricht want er is behoefte aan maatwerk. Wij willen geen onderzoek naar de herbestemming van Roepaen, maar uitvoering. Gewoon Doen!

Het CDA heeft eerder al uitgesproken dat we nu door moeten gaan met de verder versterking van de economische structuur in onze regio. De nieuwe logistieke bedrijvigheid op De Brem ondersteunt nogmaals de wens om de doortrekking van de A77 opnieuw te agenderen. De oost-west verbinding is in onze regio niet alleen voor wat betreft de toeristische infrastructuur onvoldoende ook de snelle oost-west assen ontbreken. Tegelijkertijd zien we de A73 tussen Cuijk en Nijmegen steeds verder dicht slibben, voeg daarbij de wenselijkheid om rondwegen aan te leggen rondom Haps en St. Hubert, dan ineens lijkt er behoefte aan doortrekking van de A77. Wij willen onze burgemeester verzoeken dit opnieuw op de agenda te zetten. (M1)

Uw college presenteerde de voorjaarsnota 2016. Daarin opgenomen heel veel voorstellen om van alles en nog veel meer te onderzoeken, maar weinig daden. Het lijkt ons goed om eens kritisch te kijken naar de meerwaarde van al die onderzoeken. Wat ons betreft kunnen een aantal voorgestelde onderzoeken geschrapt worden. Wij zullen hiertoe een motie indienen. (M2)

Goed dat u afspraken gaat maken mat Leisure Port, want Gennep betaalt erg veel aan deze organisatie in relatie tot de te verwachten revenuen. Wel is het noodzakelijk om concrete afspraken te maken, over wat ons lidmaatschap van Leisure Port moet opleveren? Wij zijn niet tevreden met wat extra aandacht voor het thema zorgtoerisme. In het verlengde daarvan vinden wij dat deze coalitie wel erg royaal is richting VVV. Behalve de 15.000 die het VVV jaarlijks ontvangt, verwachten wij dat het VVV ook de huur voor het stadhuis niet zal kunnen betalen. Uit eerdere trajecten weten we dat de lasten van ons stadhuis ruim een halve ton per jaar bedragen, een van de redenen waarom het vorige college een nieuwe gebruiker wilde zoeken, die deze kosten voor zijn rekening zou nemen. Nu kiezen we er voor om de subsidiering van het VVV te laten toenemen met de kosten van de huisvesting… wij denken dat de kosten wel erg hoog zijn in relatie tot de spin-off.

We constateren dat er geen vooruitgang geboekt is op projecten als IKC, Masterplan Heijen, Keramiek Experience, Kuulwei en Zandstraat 43 en 45. Zeer ontstemd zijn wij over de passieve houding van wethouder Welles. In een reactie op het stuklopen van de Keramiek Experience, geeft hij aan “we hebben lang gewacht of er nog een vergunningaanvraag zou komen en nu kan het niet meer”. Wij hadden verwacht dat wethouder Welles alles op alles gezet zou hebben om dit project door te kunnen laten gaan. Het lijkt dat het hem niet deert….Ook is het zeer de vraag of ons kernenbeleid bij wethouder Welles wel in goede handen is. De rekenkamer legde bloot dat de wijk- en buurtraden eerder ondanks dan dankzij de gemeente functioneren. Het mag duidelijk zijn dat het CDA een warm pleitbezorger blijft van een actief verenigingsleven. De aanpak van een oplossing voor het hoofdveld bij Vitesse is een schrijnend voorbeeld van dat het beter moet….Datzelfde geldt voor hoe dit college en ook deze coalitie omgaat met de wijkraad Gennep Zuid. Waar Dichterbij en Parkvisie zich in elk geval inspannen om samen met de wijkraad oplossingen te vinden; zien we dat het college niet eens meer deelneemt aan de overleggen en dat de coalitie een besluit op basis van macht afdwingt.

Toen onze raad besloot om het schoolzwemmen af te schaffen, is er een toezegging gedaan dat er een vangnet constructie zou komen voor kinderen die vanwege de financiële situatie van hun ouders geen zwemdiploma meer kunnen halen. Wij hebben kennis genomen van de prima inzet van Mage op dit terrein en stellen voor dat hun de mogelijkheid geboden wordt om de hun wachtlijst tot verantwoorde omvang te reduceren. Hiertoe dienen wij een motie in. (M3)

Behalve een actief verenigingsleven, vinden we een levendig centrum van groot belang. Het nieuwe “hart van Gennep” levert daar een positieve bijdrage aan. We moeten er echter niet aan denken dat er mogelijk terrassen dicht gaan, omdat ze ten prooi vallen aan de terrasbelasting. Wij zijn tegen de terrasheffing. Hierover zullen we een amendement indienen.

We hebben nog weinig gehoord van echte resultaten in de gemeentelijke samenwerking. Of het nu de samenwerking met Venray betreft, die in de Top van Limburg of die met Boxmeer, Cuijk, Kranenburg en Weeze. We hebben behalve de uitwisseling van harmonieën en de bezwaren tegen de plaatsing van windmolens in het Reichswald nog geen echte resultaten gezien. Sterker nog, de meerderheid van de raad besloot dat er geen geld meer besteed hoefde te worden aan de samenwerking, maar kwam daar later weer op terug…. Ook een nieuwe werkwijze van deze coalitie, voortdurend weer terugkomen op eerder genomen besluiten. Als u dat ten aanzien van de rondweg zou doen, dan zouden we dat van harte ondersteunen. De besluitvorming over het bestemmingsplan voor de rondweg vonden wij een schandelijk dieptepunt in het afgelopen politieke jaar. Wij verwachten dat de Raad van State corrigerend zal optreden.

In de voorjaarnota is wel een bedrag opgenomen ten behoeve van de realisatie van een fietspad aan de zuidzijde van de Brabantweg. Als CDA fractie vinden wij het op dit moment te vroeg om hiervoor de noodzakelijke middelen ter grootte van maar liefst € 175.000 te reserveren.

Ook voor ons als CDA fractie geldt dat een goede oost-west verbinding over de Maas, ook voor fietsverkeer, van groot belang is voor de gemeente Gennep. Recent onderzoek van de provincie Noord-Brabant heeft aangetoond dat de huidige fietsverbinding over de Maas richting Oeffelt verre van optimaal is. Wij vinden het dan ook belangrijk dat er op korte termijn daadwerkelijk gekomen wordt tot concrete maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid voor met name fiets op het traject tussen Gennep en Oeffelt.

Op dit moment vindt er een nadere verdieping plaats van het Brabantse onderzoek naar Maaskruisend verkeer. Het lijkt ons verstandig om de uitkomsten van de dat onderzoek af te wachten alvorens halfslachtige oplossingen te kiezen .

Mogelijk dat overigens ook de uitkomsten van het onderzoek naar de rotonde bij de Weverstraat nog een ander licht op de zaak kan werpen. Temeer voor de CDA fractie een reden om nu nog geen € 175.000 te reserveren voor de aanleg van het fietspad aan de zuidzijde van de Brabantweg. Wij zullen hierover een motie. (M4)

Ook het voorstel om de raadzaal van nieuwe geluidsapparatuur te voorzien en de raadsvergaderingen voortaan met beeld en geluid uit te zenden, zonder daarin de lokale omroep NIMA te betrekken, zien wij niet zitten. Enige lichtpunt in het voorstel over het uitzenden van de raadsvergaderingen is dat de burger kennis kan nemen van de kwaliteit van onze beraadslagingen. Wij vrezen dat de kijker snel zal afhaken.

Interessanter is de vraag hoe het eigenlijk gesteld is met de omgangsvormen in onze raad. Was democratie niet ook dat de meerderheid rekening houdt met de minderheid, immers de verhoudingen kunnen en zullen steeds blijven veranderen…. Hier kiest de coalitie voor de macht, als men het op de inhoud niet kan winnen. Hierbij doelen wij op de behandeling van de Heikant. We voelen ons niet serieus genomen. Er wordt een raadswerkgroep ingesteld, die stellen gezamenlijk vragen op, de gegeven antwoorden zijn ver beneden de maat, daarover zijn we het allemaal eens. Echter de consequentie die dat heeft, daar verschillen we toch ernstig van mening. De coalitie stelt;  och, een antwoord is een antwoord, ook al weten we nog steeds niks. Vervolgens concludeert een fractielid van D66, “nu is de coalitie aan zet”, zij zullen het voorstel agenderen. De burgers worden genegeerd en de coalitie dwingt een besluit af, waarvan ze zelf ook de risico’s niet kan overzien. Dat is echt onverantwoord.

Voorzitter, er zijn ook positieve ontwikkelingen te noemen, die wij van harte ondersteunen, zoals de ontwikkelingen rondom snel internet in de hele gemeente en de opknapbeurt van de Loswal. Nu zouden wij graag insteken op een verdere gebiedsontsluiting in de Maaskemp. Wij willen sterk pleiten voor de aanleg van een toeristische ontsluiting tussen Loswal en Genneperhuis langs de Maas, daarover dienen we een motie in. (M5)

Wij bedanken het ambtelijk apparaat voor hun inzet en besluiten daarmee voor dit moment de beschouwingen van de CDA fractie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.