02 september 2019

CDA op sportieve tour op Papendal Arnhem

Afgelopen vrijdag heeft het CDA Gennep een werkbezoek afgelegd aan sportcentrum Papendal in Arnhem. Buiten de provinciegrens heeft het CDA dit keer gekeken naar de diverse mogelijkheden die er zijn voor de oprichting van sportgebouwen. Van geheel nieuwbouw tot prefab. Na een toelichting gekregen te hebben op het complex en de activiteiten die er plaatsvinden werden we rondgeleid over het 120 ha. grote complex.
Op het complex zijn gemiddeld 300 sporters per dag actief. Deze kunnen overdag allemaal eten in een prachtig restaurant. Een deel van de sporters verblijft in het hotel dat zich op het complex bevindt.
Ook sportkoepel NOC*NSF is gehuisvest op het terrein. Als Nederland in de top 10 van topsportlanden wil blijven dan moet daarin geïnvesteerd blijven worden.
Naast sport is er op het complex veel aandacht voor krachttraining. Dat is een vereiste voor het leveren van goede sportprestaties.
Naast complete nieuwbouw is men op Papendal 15 jaar geleden ook begonnen met de oprichting van prefab sportgebouwen. Gebouwen die na 15 jaar nog steeds gebruikt worden. Het laatste nieuw gebouwde prefab gebouw dateert van 3 jaar geleden. Een voordeel van prefab bouw is dat deze gebouwen snel gerealiseerd kunnen worden en daarmee ook sneller ingespeeld kan worden op maatschappelijke veranderingen op het gebied van sport. Nieuwe ontwikkelingen volgen zich ook in de sport in rap tempo op.
Het CDA wilde met eigen ogen eens zien of dergelijke gebouwen ook in Gennep uitkomst zouden kunnen bieden nu in het collegeprogramma opgenomen is dat er extra sporthalruimte moet komen. Om daaraan op korte termijn uitvoering te geven zou een prefab gebouw mogelijk uitkomst kunnen bieden, want deze gebouwen zagen er keurig uit. Ook qua gebruiksmogelijkheden doen deze gebouwen niet onder ten opzichte van complete nieuwbouw. Het traject naar de wijze waarop invulling gegeven wordt aan extra sportzaalruimte loopt op dit moment. Vandaar dat het bezoek erg nuttig was.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.