22 februari 2017

De visie van het CDA op de Nota vrijetijdseconomie van burgemeester en wethouders

In de commissievergadering van 13 februari 2017 heeft het CDA-Gennep zijn visie gegeven op het ontwerpprogramma vrijetijdseconomie. Het ambitiedocument van burgemeester en wethouders kunt u op deze link vinden http://bit.ly/2lUuzGE (agendapunt zes; “bijlage”).

De gemeente Gennep vindt toerisme en recreatie (want daar gaat het om als gesproken wordt van vrijetijdseconomie) van groot belang. Het doel is om de aantrekkingskracht van Gennep te vergroten.

Als je het ambitiedocument leest dan zie je een stoomketel van ideeën. Het CDA vindt het goed dat er zoveel ambitie op toeristisch/recreatief gebied is. Als de ideeën grensoverschrijdend zijn (met Duitsland) dan kan voor wat betreft de uitvoering geput worden uit een grote subsidiepot van de EU. Maar voor andere ideeën moet ander geld worden aangeboord. Het CDA-Gennep pleit voor intensieve samenwerking met de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar. Het nabije verleden heeft laten zien dat de provincie Limburg bereid was om veel geld te steken in toeristisch/recreatieven projecten van de drie gemeenten gezamenlijk. Door die samenwerking tussen drie gemeenten in Maasduinenverband vast te houden kan met succes bij de provincie opnieuw worden aangeklopt.

Bij de behandeling van de Nota vrijetijdseconomie in de commissie heeft het CDA benadrukt dat zeker ook de agrarische sector bij de ontwikkeling van projecten moet worden betrokken. Immers, 70% van ons totale buitengebied wordt door de land en tuinbouw beheerd. En agrarisch landschap staat hoog in de waardering van ons Nederlanders. Het college heeft nu toegezegd dat de LLTB zeker betrokken gaat worden.

Maar ja. Hoe ga je het straks allemaal betalen. Het college denkt in dat verband (als voorbeeld) aan de inkomsten van de gemeente uit de ontzanding van Koningsven-De Diepen. Het CDA is in elk geval tegenstander van het aanwenden van gelden die bedoeld zijn voor de rondweg om Milsbeek. Deze gelden zijn namelijk niet zondermeer vrij beschikbaar voor andere doeleinden.

In de commissievergadering heeft het CDA tenslotte aandacht gevraagd voor de verloedering die je hier en daar op verblijfsrecreatieve terreinen ziet. Dat moet aangepakt worden ,want dat is namelijk niet goed voor de aantrekkelijkheid van de regio Maasduinen en de gemeente gemeente Gennep in het bijzonder.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.