06 februari 2023

Energiekosten verenigingen en (maatschappelijke) organisaties

Gezonde lokale verveningen en (maatschappelijke) organisaties zijn van groot belang voor de leefbaarheid van onze dorpskernen. Het draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid van onze inwoners en aan de sociale samenhang in de samenleving. Als gevolg van de sterk stijgende energieprijzen kunnen verenigingen en (maatschappelijke) organisaties in financiële problemen komen, sluiting en/of beperkte opening is iets wat in onze ogen voorkomen dient te worden.
Het College van Burgemeester en Wethouders stelt voor een bedrag van €200.000,- beschikbaar te stellen om verenigingen en maatschappelijk organisaties te compenseren in de gestegen energiekosten voor de periode januari 2022 tot en met juni 2023. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt daarbij wel als eis dat er een plan met maatregelen dient te komen voor het beperken van de energiekosten.  De verwachting is dat dit bedrag of een deel van dit bedrag vergoed zal worden vanuit het Rijk, echter wegens de urgentie zal hier niet op worden gewacht. Een aantal verenigingen en (maatschappelijke) organisaties hebben al aangegeven voor een grote uitdaging te staan.
Aan de Gemeenteraad is het maandag 23 januari de taak om een besluit te nemen over dit voorstel.
Een voorstel wat in onze ogen aansluit bij het coalitie akkoord 2022-2026, waarbij is aangegeven dat verenigingen en (maatschappelijke) organisaties kunnen blijven rekeningen op gemeentelijke ondersteuning. Zodoende is dit voorstel op de agenda gekomen op initiatief van het CDA Gennep die een motie inbracht met steun van de VVD, Elsss en SP die vervolgens unaniem is aangenomen op 7 november jongsleden.
Wanneer verenigingen en/of organisaties steun nodig hebben op welke manier dan ook kunnen ze bij de Gemeente Gennep en/of bij het CDA Gennep terecht, waarna er samen wordt gekeken naar mogelijke oplossingen. 
Kunnen wij wat betekenen voor uw vereniging/organisatie laat het ons dan weten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.