03 juni 2023

Sportpark Achates Ottersum

De projectgroep Lob van Gennep is als onderdeel van de noodzakelijke hoogwaterbescherming actief aan de slag gegaan om een nieuwe locatie voor het sportpark van voetbalvereniging Achates in Ottersum te vinden.
De huidige locatie aan de Niers ligt buitendijks en loopt bij hoge waterstanden met enige regelmaat onder water. Voorgesteld is daarom om een nieuwe verhoogde dijk dwars over de voetbalvelden te leggen om het achterliggende gebied beter tegen hoogwater te beschermen. Na actieve burgerraadpleging is verplaatsing van het sportpark van Achates als een zeer wenselijk en kansrijk project aangemerkt. Dit ook gezien dat de huidige locatie beperkt is in zijn parkeermogelijkheden en een onveilige plek is om te bereiken.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep heeft in samenspraak met Achates een aantal kaders aan de Lob van Gennep werkgroep meegegeven om tot een nieuwe locatiekeuze te komen. De hoofdpunten hiervan zijn: Nabij de kern van Ottersum en nabij de andere buitensportverenigingen. Minimaal dezelfde omvang kunnen terugplaatsen van zowel gebouwen als velden en het moet verkeerskundig goed en veilig te bereiken zijn met voldoende parkeermogelijkheden. Verder moeten de gronden minnelijk (dus zonder onteigening) te verwerven zijn.
Binnen deze voorwaarde is het gelukt een heel ruim bemeten plek in optie te verwerven, waarbinnen nog ruime mogelijkheden zijn voor de planmatige invulling.
Een mooie uitdaging voor alle betrokkenen om er nu iets waardevols voor de toekomst van te maken. Het ontwikkelingstraject en de bestemmingsplanprocedure met volop ruimte voor actieve deelname moet nog volgen.
Ondanks dat het voor aanwonenden als bedreigende ontwikkeling kan overkomen, zou ik toch iedereen op willen roepen er met een positieve grondhouding over mee te denken. Er liggen kansen om landschappelijk en maatschappelijk iets moois te maken en ook verkeerstechnisch kunnen hier verbeteringsslagen gemaakt worden.
Los van dat sport/bewegen belangrijk is voor onze gezondheid verbroederd het ook.

Jacques van Bergen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.