03 augustus 2022

Staatssecretaris Van Rij op bezoek in Noord Limburg

Afgelopen week was staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst op bezoek in Venlo. Namens het CDA Gennep heeft fractievoorzitter Twan Reintjes deelgenomen aan het gesprek. Het was een bezoek met als doel om zorgen op te halen bij Limburgse CDA-leden die ontstaan zijn naar aanleiding van het gepresenteerde stikstofbeleid. Eerder hebben de CDA afdelingen in Noord-Limburg al laten weten zich niet te kunnen vinden de gepresenteerde plannen en zich zorgen te maken over de koers van de partij. De reductiedoelen zijn onhaalbaar en de bestaande agrarische bedrijven wordt geen perspectief geboden. Er zal dus wat moeten veranderen aan het beleid.
Naast dat uitvoerig gesproken is over het stikstofbeleid zijn ook de spaartax en de afhandeling van de toeslagenaffaire aan de orde geweest. Twee zaken waarvan de Noord-Limburgse afdelingen het belangrijk vinden dat deze ruimhartig afgewikkeld moeten worden door het kabinet.
Verder is meegegeven dat er vaart gezet moet worden om de belasting op gezonde voeding te verlagen. Een maatregel die prima aansluit op de Regio Noord-Limburg als de gezondste regio. Daarnaast blijven de hoge energiekosten voor veel huishoudens een aandachtspunt vormen. In de aanloop naar Prinsjesdag zal het kabinet bekend maken hoeveel financiële ruimte er nog is om huishoudens financieel te compenseren of de lasten te verlagen.
Het was een open en kritisch gesprek. Staatssecretaris Van Rij heeft aangegeven de signalen vanuit de regio Noord-Limburg mee te nemen naar Den Haag. Hij gaf aan dat er in deze bijzondere tijd, waarin we op dit moment verkeren, nog genoeg werk aan de winkel is. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.