10 mei 2023

Verduurzamingsregeling een feit

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Gennep unaniem ingestemd met de verduurzamingsregeling voor gemeentelijk vastgoed en buitensportaccommodaties.
Hiervoor is een bedrag beschikbaar gesteld van ongeveer 2 miljoen euro. De subsidieregeling heeft betrekking op de uitvoering van een of meerdere maatregelen ter besparing van energie, reductie van het fossiel energiegebruik en verbetering van het binnenklimaat van buitensportaccommodaties.
In november 2022 is het college van B&W met een unaniem door de gemeenteraad gesteunde motie verzocht om verenigingen en maatschappelijke organisaties financieel te ondersteunen vanwege de gestegen energiekosten. Daarmee is het college aan de slag gegaan. Deze regeling is inmiddels opengesteld. In februari van dit jaar is het college op aangeven van het CDA verzocht om de mogelijkheden voor verduurzaming van maatschappelijke en verenigingsaccommodaties te onderzoeken. Verduurzaming van de gebouwen leidt namelijk tot een structurele verlichting van de financiële lasten van deze organisaties, aldus het CDA.
De gemeenteraad was erg content met de door het college voorgestelde verduurzamingsregeling die naar verwachting op korte termijn in werking zal treden. Tot 1 november kan hierop ingetekend worden.
Door het CDA, PvdA en D66 is tijdens de raadsvergadering aanvullend verzocht om ook voor verenigingen die beschikken over een eigen accommodatie een dergelijke verduurzamingsregeling open te stellen. Denk hierbij aan de schietvereniging in Milsbeek en de Visvereniging uit Gennep. Het gaat volgens raadslid Ronnie Rutten van het CDA om een beperkt aantal verenigingen. Het college heeft aangegeven het breed gedeelde signaal vanuit de raad op te pakken en in beeld te brengen waar het concreet om gaat en hier bij de raad op terug te komen.
Gennep verwacht met de vastgestelde regeling weer een flinke stap te zetten bij de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en accommodaties van buitensportverenigingen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.