05 april 2017

‘Wordt het Waldrakkersfeest om zeep geholpen?’

Het CDA in Gennep heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijk om opheldering gevraagd over de signalen die hen bereikt hebben dat het ‘Waldrakkersfeest’ dit jaar geen doorgang meer kan vinden. Een tentfeest dat jaarlijks in het buitengebied van Ottersum georganiseerd wordt en de afgelopen jaren ca. 1.500 jongeren in de leeftijd van 18 en ouder trok.
Voor jongeren uit de kernen van Ottersum, Ven-Zelderheide en Milsbeek is het ‘Waldrakkersfeest’ een feest om naar uit te kijken.
De reden dat het feest geen doorgang meer kan vinden zou zijn dat het college vanuit alcohol handhavingsoogpunt geen medewerking meer verleend aan feesten waarbij sprake is van een zogenaamde 'vrije giftenpot'. Daarbij vindt geen afrekening plaats per consumptie, maar wordt de drank betaald wordt uit ‘de pot’.
Volgens het college zou dit alcoholmisbruik in de hand kunnen werken. Bekend is dat er jaarlijks meerdere van dergelijke feesten in de gemeente Gennep plaatsvinden. Ook deze zouden door het alcohol handhavingsbeleid van de gemeente getroffen worden. Indien dit daadwerkelijk het geval is komt dit wat de CDA fractie betreft de leefbaarheid van de dorpen niet ten goede.
CDA raadslid Jacques van Bergen is van mening dat het credo van het college bij dergelijke, goed georganiseerde feesten zou moeten zijn: ‘Helpen in plaats van om zeep helpen. Zeker, omdat het gaat om een feest dat alleen voor mensen die 18 jaar of ouder toegankelijk is.
Het verleden heeft aangetoond dat er geen sprake is van problemen’. Door security wordt (leeftijd)toegangscontrole uitgevoerd en de veiligheid in de gaten te houden.
Het CDA roept het college op er alles aan te doen om er voor te zorgen dat het ‘Waldrakkersfeest’ ook dit jaar weer op dezelfde wijze doorgang kan vinden.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.