Tijdens een gezamenlijk bezoek met Essentie en CDA in Griendtsveen hebben we ervaren dat burgerkracht iets is wat een dorp heel veel kan brengen. We zijn daar bijgepraat over de toekomstplannen van de basisschool en de verdere ontwikkelingen voor de leefbaarheid van het dorp. Een heel mooi voorbeeld van burgerkracht. Er is veel doorzettingsvermogen nodig want het zijn vaak trajecten van een lange adem. De initiatiefnemers konden melden dat er inmiddels overeenstemming was en dat zij met de initiatiefgroep de school in het dorp over konden nemen en zo de basisschool voor het dorp konden behouden. Het gaat in deze niet alleen om de school, maar om de totale leefbaarheid van Griendtsveen. We kregen de oproep mee om als politiek zulke dorpsinitiatieven zoveel mogelijk te faciliteren en te stimuleren.  

Een ander initiatief waar dorpskracht van toepassing is, is het voorbereidings- en aanvraag krediet voor de verbouwing van het gemeenschapshuis en soos in Tienray. Ook dit is een project van lange adem en veel verschillende wegen. We kregen hier als raad in de voorbereidende vergadering een mooie presentatie van, verzorgd door jong en oud uit de initiatiefgroep uit Tienray. Wederom een goed voorbeeld van burgerkracht dat omgezet wordt naar dorpskracht, waar wij als CDA graag aan meewerken.

Het is niet vanzelfsprekend al deze initiatieven. We moeten dit als gemeente en politiek koesteren en vooral faciliteren. De snelheid waarmee dat soms gepaard gaat is voor een gemeente niet altijd te volgen, maar hier kunnen en moeten we van leren. Heb vertrouwen in die burger en dorpskracht, dat is goed voor het dorp, voor de gemeenschap. En nog mooier, het geeft zoveel energie!   

Sjaak Jenniskens

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.