Als iemand me vraagt wat ik doe met mijn vrije tijd en ik antwoord dat ik politiek leuk vind, word ik vaak verbaasd aangekeken. Politiek is toch vooral saai en veel vergaderen? Daar ben ik toch veel te jong voor?
Mijn antwoord is dan vrij eenvoudig: ja soms wel, maar politiek is breder dan je misschien in eerste aanleg denkt. Politiek gaat namelijk niet alleen over wat de overheid doet. Politiek gaat volgens mij over wat wij, met zijn allen, met elkaar willen doen, oftewel: de samenleving. Veel ingewikkelder dan met anderen hetzelfde vinden en proberen dat voor elkaar te krijgen is het niet. Vergaderen is hiervoor een middel, niet het doel.
Om elkaar tijdens een vergadering te kunnen vinden op de inhoud, is het belangrijk elkaar ook te vinden buiten de politieke arena. Sinds kort ben ik bij CDJA Limburg verantwoordelijk voor de ledenbinding. Daarbij ga ik me met name ervoor inzetten dat jongeren elkaar weten te vinden. Zodra je weet bij welke politieke partij je het meeste thuis bent, is een politieke jongerenorganisatie een mooie aanvulling. Bij die van het CDA gaat het om elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Je komt tijdens verschillende serieuze en gezellige activiteiten in gesprek met andere jongeren en politici van het CDA en van andere partijen, uit de regio, maar ook uit heel Nederland. Daardoor weet je elkaar makkelijker te vinden op de momenten dat je iets voor elkaar wilt krijgen.

Hielke Hertsig,

Burgerraadslid CDA Horst aan de Maas

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.