We worden de laatste tijd geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Bosbranden in Australië, Amerika en Canada. Overstromingen in Duitsland, België en Nederland. Extreme droogte in andere landen wereldwijd en een stijgende zeespiegel.

Vanaf de overstromingen in Limburg in 1993 en 1995 hebben we natuurlijk als Horst aan de Maas niet stil gezeten. De gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum waar de gemeente Horst aan de Maas en de Gemeente Venray intensief hebben samengewerkt met de Provincie, Rijkswaterstaat en het Waterschap om een veiliger Limburg te creëren. Het heeft miljoenen aan belastinggeld gekost maar nu miljoenen aan schade voorkomen. Helaas is dit voor Zuid-Limburg niet gelukt maar is het gebied in midden en Noord-Limburg droog gebleven.

Nu is het noodzaak om dit voor heel Limburg goed te regelen. Werken aan klimaatadaptatie is een noodzaak en een verantwoordelijkheid van ons allemaal dus ook voor Horst aan de Maas. Wilt u zelf naar aanleiding van dit artikel ook iets doen? Informeer dan bij uw gemeente naar: “Subsidie afkoppelen regenwater”. Denk ook eens na over “waterdoorlatende bestrating”, plaats een regenton in uw tuin als u deze nog niet heeft of “Plant een boom”.

Patrick Bierens
CDA - Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.